Amersfoortse raadsleden het Plein op voor geletterdheid

Actiepunten voor het bestrijden van laaggeletterdheid in alle gemeenteverkiezingsprogramma's: dat klinkt als muziek in onze oren. In Amersfoort hebben raadsleden en andere betrokkenen bij politieke partijen een eerste stap gezet door naar “Presenteren op het Plein” te komen.

Op 6 juni vroegen Stichting Lezen & Schrijven en het Taalhuis Amersfoort aandacht voor het belang van geletterdheid. Daarnaast kregen de raadsleden een pakketje aangeboden, waarin onder andere suggesties voor verkiezingsprogramma’s staan ter bestrijding en voorkoming van laaggeletterdheid. 

Presenteren op het Plein
Om de week op dinsdagavond krijgen lokale initiatieven de kans om iets te presenteren op het Plein, in het Stadskantoor. Raadsleden vergaderen deze avond. Tussen de vergadering door wordt de aandacht verlegd van de vergaderzaal naar het Plein. Radj Ramcharan van Stichting Lezen & Schrijft trapte plenair af met een korte introductie over laaggeletterdheid. Taalambassadeur Graddie Jansen nam het snel over, want haar verhaal als ervaringsdeskundige op het gebied van laaggeletterdheid slaat altijd in als een bom. Nadat Graddie de aanwezigen vertelde dat ze nog steeds dankbaar is dat ze op volwassen leeftijd beter heeft leren lezen en schrijven, kreeg elke partij een pakketje met daarin informatie over laaggeletterdheid en tips voor politici om de bestrijding hiervan op de agenda te zetten.

 

Ook andere betrokkenen waren naar aanleiding van de aankondiging in de lokale krant speciaal naar het stadkantoor gekomen uit interesse voor laaggeletterdheid.

Amersfoort en laaggeletterdheid
12% van de inwoners van de gemeente Amersfoort is laaggeletterd. Dit komt neer op ruim 18.500 mensen die zich onvoldoende zelfstandig kunnen redden in de maatschappij. Zowel de landelijke als lokale politiek kan hier iets aan veranderen, door in te zetten op geletterdheid.

Contact
Wil je hier meer over weten of wil je ook tips over de bestrijding van laaggeletterdheid in verkiezingsprogramma’s? Neem contact op met Radj Ramcharan van Stichting Lezen & Schrijven via radj@lezenenschrijven.nl.

Locatie

Utrecht