Beter lezen en schrijven? Die kans pak ik met beide handen aan

Jaco Benjert (41) ging op zijn 14e van school en werkt al 24 jaar bij de gemeente Breda. Hij is BAB-(beheerder afval binnenstad)medewerker bij Afvalservice. Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf in de op- en afbouw van evenementen. Dat hij moeite heeft met lezen en schrijven, is nooit een probleem geweest in zijn leven. Nu gaat Jaco vanuit zijn werkgever een cursus taal & tablet volgen om beter te leren lezen en schrijven en om handig met een tablet te kunnen werken. Miriam Haagh, wethouden in Breda, gaat met hem in gesprek. Lees hier het hele artikel dat op 6 juli verscheen in de Bredase Bode.

“Ik heb de mooiste baan die er is,“ trapt Jaco af. “Als beheerder afval binnenstad heb ik veel contact met klanten. Ik regel alles, van het inzamelen van afval tot contracten. Ik stuur ook brieven, die eerst nagekeken worden op spelfouten. Daar schaam ik me niet voor, het is zoals het is. Ik ben er ook eerlijk en open over dat ik niet goed kan lezen en schrijven. Ik vind ook dat dat moet. Eerlijkheid misstaat niemand. Maar, ik ben ook realistisch. De toekomst gaat veranderen, wordt digitaler. Straks gaan werkopdrachten via de tablet. En ook het aanvragen van verlof, het lezen van werkinstructies of het bestellen van werkkleding gebeurt dan via de tablet. De tijd dat we dit aan het bureau van onze leidinggevende regelden, is echt voorbij.”

Kans
Miriam vraagt of er eerdere momenten zijn geweest in Jaco’s leven om iets aan zijn lees- en taalvaardigheid te doen. “Nee, daar is eigenlijk nooit aanleiding voor geweest. Dat komt ook omdat ik goed kan vertellen en een goed geheugen heb. Zo heb ik leren compenseren. Maar, nu krijg ik via mijn werkgever de kans om beter te leren lezen en schrijven en om nog handiger te worden met een tablet. Die kans pak ik met beide handen aan. Ook als ik het zelf had moeten betalen, had ik het gedaan. Het kan alleen maar beter worden. Dat probeer ik ook mee te geven aan mijn collega’s. Zorg dat je ‘toekomstproof’ wordt.”

School
“Ik ga straks weer naar school. Het liefst volg ik lessen alleen of in kleine groepjes. Want ik denk dat ik daar het meeste uit kan halen. Ik vind het prachtig dat ik nu deze kans krijg. Weet je? Nu ik er zo mee bezig ben, wil ik meer ook! Ik wil ook graag Engels leren. Dan kan ik nóg een kwaliteitsslag maken in mijn werk. Want in de binnenstad word ik vaak aangesproken in het Engels. Hoe mooi zou het zijn als ik straks in het Engels kan antwoorden én brieven zonder spelfouten aan mijn klanten kan sturen.”

Wilt u meer weten over dit project in Breda? Neem dan contact op met Ernestine Schipper: ernestine@lezenenschrijven.nl

Dit artikel verscheen op 6 juli 2016 in de Bredase Bode.

 

Locatie

Noord-Brabant