Bibliotheek Drachten aan de slag met gezondheid en taal

In twintig lessen gaan NT1’ers in Drachten aan de slag met het verbeteren van hun gezondheid. Het cursusmateriaal van Voel je goed! is in eenvoudige taal geschreven, zodat de cursisten tegelijk hun taalvaardigheid kunnen verbeteren. De groep komt bijeen in een wijkgebouw. “Zo laagdrempelig mogelijk, in hun eigen buurt”, zegt Birgit Wienert van de bibliotheek in Drachten.

“We zijn de eerste bibliotheek in Friesland die met Voel je goed! is gestart. Waarom? We willen meer NT1’ers bereiken. Deze groep stapt niet zomaar naar de bibliotheek voor een taalcursus, daarvoor is de schaamte te groot,” vertelt Birgit Wienert, Coördinator Basisvaardigheden bij de bieb. Afgelopen september is de bibliotheek gestart met het aanbieden van Voel je goed! Doel is dat de deelnemers van de tweemaal twintig weken durende cursus van twintig weken zich beter en gezonder gaan voelen. “En dat ze zich dankzij het cursusmateriaal onbewust ook gaan bezighouden met taal.” Aanvankelijk deden negen cursisten mee. Een aantal is om uiteenlopende redenen afgehaakt. Ze kampen niet alleen met overgewicht, maar vaak is er sprake van serieuze gezondheidsproblemen.

Veranderingen in leefstijl

Voel je goed! richt zich op gezondheid en geletterdheid. Een diëtist geeft eet- en beweegadviezen en twee vrijwilligers verzorgen lessen over gezonder en bewuster eten en drinken. Zij geven ook tips voor meer bewegen. Zo moet de cursus zorgen voor veranderingen in de leefstijl van de deelnemers. “De groep vindt het heel leuk. Ze hebben nu één keer samen gewandeld onder leiding van Lotte Wiekamp van Sportbedrijf Drachten. Na afloop van de cursus starten ze met z’n allen een wandelclubje. De vrijwillige cursusleidsters gaan op verzoek van een aantal ook starten met een computercursus.” Een taalcoördinator heeft één les bijgewoond en de deelnemers gewezen op cursussen die de bibliotheek aanbiedt op het gebied van taal- en computervaardigheden.

Actiever

Volgens Wienert draagt de plek van de cursus bij aan het succes. Die wordt gegeven in Brede School De Wiken. “Een vertrouwde, laagdrempelige locatie bij de deelnemers om de hoek. Elkaar ontmoeten is ook een belangrijk doel. Het is tevens eenzaamheidsbestrijding. Naast fitter en gezonder, worden ze ook actiever in de maatschappij.”

Bibliotheek Drachten aan de slag met gezondheid en taal

Over Voel je goed!

Voel je goed! is een project van Stichting Lezen & Schrijven, mede mogelijk gemaakt door Fonds NutsOhra, Lidl, Achmea, Ipskamp Printing en Fonds Taal maakt gezonder. Lees er meer over op https://www.lezenenschrijven.nl/wat-wij-doen/programmas/voel-je-goed.

Meer informatie over Voel je goed! door de bibliotheek in Drachten is verkrijgbaar bij Birgit Wienert: bWienert@bibliotheekdrachten.nl.