Brabantse TaalHelden 2018: Kiezen was bijna onmogelijk, het zijn allemaal helden!

Op een drukbezochte bijeenkomst in De Muzerije in 's Hertogenbosch stonden afgelopen donderdag de Brabantse TaalHelden centraal. Het was een gezellige middag met veel lof voor alle Brabantse taalvrijwilligers, respect voor de taalleerders en natuurlijk speciale aandacht voor de vier Brabantse TaalHelden van 2018!

Brabantse TaalHelden 2018: Kiezen was bijna onmogelijk, het zijn allemaal helden! TaalHelden Brabant 2018

De bijeenkomst werd afgetrapt met een interview met de Brabantse TaalHeld van 2017 Ria van Ras. Ze deelde haar ervaringen als TaalHeld. Vervolgens lichtte Ria samen met Jeroen Weyers (Stichting Lezen & Schrijven) toe hoe de jury,waar zij allebei onderdeel van uitmaken, tot de keuze van de TaalHelden 2018 is gekomen. De belangrijkste boodschap? Kiezen was bijna onmogelijk, het zijn allemaal helden!

Vervolgens werden alle genomineerden verrast met een persoonlijke limerick van presentator Hans Tervoort. De genomineerden reageerden telkens zeer bescheiden op zijn mooie woorden. “De echte helden? Dat zijn de cursisten”, zeggen de taalbegeleiders. “De echte helden? Dat zijn de vrijwilligers”, zeggen de cursisten. Echte helden of niet, de genomineerden genoten zichtbaar van de aandacht en erkenning voor hun harde werken.

Na de pauze benadrukte gedeputeerde Henri Swinkels het belang van taal in onze huidige samenleving. Hij uitte zijn respect voor cursisten die de grote stap zetten om weer te gaan leren. Vervolgens maakte hij met een druk op de knop bekend wie van de genomineerden tot de Brabantse TaalHelden 2018 zouden worden bekroond.


Taalcursist, taalbegeleider en bruggenbouwers

Wim Sabel (57 jaar) is gekozen als Brabantse TaalHeld in de categorie ‘Taalcursist’. Jarenlang hield hij verborgen dat hij niet kon lezen en schrijven. Toen hij zijn baan kwijtraakte, wilde hij zijn tijd nuttig besteden en is hij weer naar school gegaan. Inmiddels zet hij zich in als Taalambassadeur om andere volwassenen te motiveren ook taalonderwijs te volgen. Hij vertelt zijn verhaal bij allerlei instellingen en deelt zijn ervaringen onder andere via Twitter (@WimSabel)!  Wim is blij en bescheiden nadat hij de titel ‘TaalHeld’ kreeg: “Ik probeer mijn steentje bij te dragen.”

Shirley Binda uit Breda is gekozen als TaalHeld in de categorie ‘Taalbegeleider’. Door haar betrokkenheid en laagdrempelige benadering maakt Shirley de stap om weer te gaan leren kleiner. Shirley zet zich in voor kinderen via de schoolbibliotheek, voor volwassenen met alle leervragen en ze begeleidt andere vrijwilligers.

Margriet Swinkels uit Helmond en Gerard Suijkerbuijk uit Bergen op Zoom zijn beide gekozen als TaalHeld in de categorie ‘Bruggenbouwer’. Margriet stapt over de grenzen van haar organisatie de LEVgroep heen en legt actief verbinding met organisaties en personen die nodig zijn om laaggeletterdheid aan te pakken. Ze motiveert de diverse partners in het netwerk om steeds een stapje extra te zetten. Margriet: “We proberen samen te doen wat nodig is. De echte helden zijn de taalbegeleiders en cursisten.”

Onder Gerards leiding heeft het Kellebeek-college zich niet alleen ontwikkeld tot kwalitatief goede taalaanbieder, maar ook tot kenniscentrum en spil in de regio West-Brabant. Gerard heeft gewerkt aan het in stand houden van taalaanbod van roc’s. Door verbinding te zoeken stelt hij het belang van de cursist voorop. De verhalen van de deelnemers zijn zijn motivatie. Gerard: “Wat je niet alleen kunt, moet je samen doen. Daardoor kun je meer mensen bereiken. Het is fijn om deze waardering te krijgen.”

Landelijke verkiezing

In alle twaalf de provincies worden de komende maanden TaalHeldenprijzen uitgereikt. Uit deze provinciale TaalHelden worden in januari 2019 drie landelijke TaalHelden verkozen. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Cubiss en Stichting Lezen & Schrijven. Binnenkort meer informatie over de TaalHelden via: www.taalheldenprijs.nl.