Campagne voor volwassenen die verder willen leren

In de aanloop naar de Week van de Alfabetisering (9 t/m 15 september) zijn we gestart met de nieuwe campagne 'Ik wil leren'. De campagne is gericht op mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de computer. Daardoor lopen zij in het dagelijks leven tegen problemen aan. Speciale aandacht is er voor mensen die in Nederland naar school gingen. Door schaamte en taboe zijn zij een moeilijker bereikbare groep mensen. 

Concrete leerwensen 

Op Weekvandealfabetisering.nl/ik-wil-leren kunnen mensen hun individuele leerwensen aanvinken en zich aanmelden. Dat zijn heel concrete wensen, gelinkt aan de basisvaardigheden lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computer en smartphone. Denk aan: solliciteren, werken met DigiD, de krant lezen en gezonder eten. 

De ingevulde leerwens wordt doorgestuurd naar een Taalhuis of coördinator in de buurt waar de persoon woont. Het Taalhuis kijkt vervolgens samen met de persoon naar wat er mogelijk is met zijn leerwens binnen het beschikbare cursusaanbod.  

De campagne 

De campagne bestaat uit verschillende online en offline advertenties. Deze worden nu al getoond op websites als Markplaats.nl, Weeronline.nl en Nu.nl en op sociale media. Stichting Lezen & Schrijven heeft sinds dit voorjaar ook een speciale Facebookpagina voor mensen die graag willen leren, maar door moeite met taal, rekenen en de computer tegen obstakels aanlopen. Ook daar komt de campagne aan bod. De campagne wordt binnenkort aangevuld met video's van ex-laaggeletterde ervaringsdeskundigen. 

Lokale inzet ik wil leren 

Na de Week van de Alfabetisering komt er een lokale variant van de Ik wil leren-campagne beschikbaar. Taalnetwerken en lokale partners kunnen hiervan gebruikmaken. Er komt een toolkit met materialen en een handleiding beschikbaar. De materialen kunnen op maat gemaakt worden met bijvoorbeeld lokale contactgegevens, openingstijden of specifiek aanbod. 

Mail ons gerust als je vragen hebt over deze campagne of de Week van de Alfabetisering.