‘De Paraplu heeft me mijn lach weer teruggegeven!’

In Rotterdam-Noord staat de deur van Inloophuis De Paraplu altijd open. Vrouwen van allerlei culturen en religies komen hier samen om elkaar te ontmoeten en gezellig een kop koffie te drinken, maar ook om van elkaar te leren. Niets moet, iedereen is welkom. Een soort gezellige huiskamer. Een plek waar je terechtkunt met je vragen en zorgen, maar waar ook ruimte is voor plezier en je met elkaar kunt lachen. Zoals één van de (ondertussen) vaste bezoeksters zegt: ‘De Paraplu heeft me mijn lach weer teruggegeven!’.

Populair

Inloophuis De Paraplu is populair bij de vrouwen en de populariteit blijft groeien. Het enthousiasme van de vaste bezoekers werkt aanstekelijk; ze motiveren vrouwen uit hun omgeving om een kijkje te komen nemen en spreken zelfs vrouwen aan die ze niet kennen om eens een kop koffie te komen drinken. En dat werkt!

Leren van en met elkaar

Naast gezellig samenzijn is er ook ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Het is een mooie combinatie; de vrouwen leren van elkaar én kunnen zich aanmelden voor lessen die aangeboden worden door De Paraplu. Eén van de coördinatoren die lessen verzorgd is Joke Bijsterveld. Joke wil de vrouwen graag helpen om verder te komen, een volgende stap te zetten. Ze nodigde taalregisseur Evelyn van Boven van Stichting Lezen & Schrijven uit om met haar het materiaal ‘Voor ‘t zelfde geld’ door te spreken.

‘Voor ’t zelfde geld’ - rustig opbouwen

Om de vrouwen stap voor stap met het onderwerp bekend te maken begint Joke eerst met een kennismakingsles. In deze les polst ze bij de potentiele deelnemers welke onderwerpen uit ‘Voor ‘t zelfde geld’ aansluiten bij hun interesses. Wat is belangrijk voor hen? Op basis daarvan worden er lessen ingepland, bijvoorbeeld een cyclus van drie lessen over toeslagen. Het idee is om het materiaal in kleine brokjes aan te bieden zodat men kan inschrijven op de onderwerpen die de deelnemers belangrijk vinden. Op deze manier wil Joke de vrouwen elke keer weer interesseren voor een vervolg.

Oriënteren op werk

Een ander initiatief dat onlangs in het inloophuis is opgestart is de cursus ‘Oriënteren op werk’. Renate van der Velden is net als Joke coördinator bij De Paraplu. Ze begeleidt samen met een collega wekelijks een groepje van zes vrouwen tussen de 40 en 55 jaar die graag (weer) op de arbeidsmarkt terecht willen als betaalde kracht of als vrijwilliger. De eerste lessen besteedden ze aan het kijken naar jezelf. Hoe ziet mijn leven er nu uit? Wat kan ik goed? Waar loop ik tegenaan? Wat zou ik willen? Daarna zijn ze naar het Centrum Voor Dienstverlening geweest waar Anja Verweel een workshop gaf over vrijwilligerswerk. Zij vertelde hen wat voor soorten vrijwilligerswerk er zijn, waar je op moet letten bij het kiezen van vrijwilligerswerk en hoe je het juiste vrijwilligerswerk kunt vinden. Ook hebben de dames een vragenlijst ingevuld om beter inzicht te krijgen in hun interesses.

De praktijk in

Op 2 juli was er een snuffelstage bij Humanitas. In twee groepjes draaiden de vrouwen mee op twee afdelingen dagbesteding voor ouderen met een vorm van dementie. Na de snuffelstage gaat de groep aan de slag met het presenteren van jezelf voor een groep. Hoe sta ik? Praat ik duidelijk? Hoe kom ik over? Zo komen alle aspecten van het zoeken naar (vrijwilligers)werk en je presenteren op de arbeidsmarkt aan de orde.  Een interessante cursus voor vrouwen die verder willen kijken naar hun toekomst. 

Meer informatie 

Wil je meer weten over de aanpak van Joke en Renate van Inloophuis De Paraplu? Neem dan contact op met Joke Bijsterveld of Renate van der Velden, beiden coördinator bij Inloophuis de Paraplu; info@inloophuisdeparaplu.nl.