De Vrijwilligersdagen komen er weer aan!

Op zaterdag 28 september (Rotterdam) en zaterdag 16 november (Leiden) organiseert Stichting Lezen & Schrijven samen met haar partners weer een studiedag voor alle taalvrijwilligers en coördinatoren uit Zuid-Holland. Deze dagen staan in het teken van de mensen die zich in hun vrije tijd inzetten om anderen te leren lezen, schrijven, rekenen of de Nederlandse taal leren spreken. Met deze vrijwilligersdagen willen we hen bedanken voor hun inzet.

Het programma begint vaste vormen aan te nemen en we kunnen alvast verklappen: het wordt leuk en inspirerend! Een aantal populaire workshops van vorig jaar worden opnieuw aangeboden en er zijn ook een paar leuke nieuwkomers opgenomen in het programma.

Nieuwe workshops

Wat bijvoorbeeld te denken van de workshop ‘Grenzen stellen’? Het is niet altijd makkelijk om vrijwilliger te zijn, je komt soms voor lastige dilemma’s te staan. Hoe sluit je goed aan bij de doelen en behoeften van de ander, zonder dat je daarbij je eigen grenzen uit het oog verliest? Op interactieve wijze wordt hier in deze workshop aandacht aan besteed.

Of ‘De kracht van herhaling’. Iedereen weet dat je beter leert lezen en schrijven door heel veel te herhalen. Zo slijpen nieuwe onderdelen in. Maar, ten onrechte, denken veel begeleiders dat herhaling saai is. In deze workshop leer je dat herhaling echt noodzaak is, en krijg je werkvormen aangereikt om op een leuke en zinvolle manier nieuwe lesstof te herhalen.

Ook voor vrijwilligers die vaak aan de balie zitten hebben we dit jaar een speciale workshop. Hierin gaan we met elkaar onderzoeken wat het nu eigenlijk betekent om als vrijwilliger aan een balie te werken. Het vraagt om een klantvriendelijke houding, dat weten we allemaal, maar wat wordt daar precies mee bedoeld en hoe doe je dat dan? En wie is nu eigenlijk je klant? Met welk gevoel wil je dat je klant weggaat en welk gevoel wil je zelf aan het gesprek overhouden? Allemaal vragen waarmee we in deze workshop aan de slag gaan.

Coördinatoren

Voor de coördinatoren bieden we net als vorig jaar in de ochtend een speciaal workshopprogramma. Zo kan je als coördinator meer leren over het begeleiden en betrokken houden van je vrijwilligers, of je kunt aan de slag met het vereenvoudigen van lastige teksten.

‘Interculturele Communicatie’ en ‘Spelen met Taal’ staan ook weer op het programma en verder zijn er tal van andere workshops over lesmaterialen, methodes en andere bijzonder interessante onderwerpen. Reden genoeg, als je vrijwilliger of coördinator bent, om je in te schrijven!

Plenair programma

In Rotterdam zal niemand minder dan Abdelkader Benali in de ochtend de lezing verzorgen. Deze bekende schrijver werd geboren in Marokko en is op jonge leeftijd naar Nederland gekomen waar zijn ouders zich vestigden in Rotterdam. Hij schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Een mooie manier om de dag te beginnen!

In Leiden bijt Geert van Zandbrink het spits af. Geert heeft vorig jaar, als 20-jarige student, zijn eerste boek uitgegeven: Linea recta naar het eind van je Latijn. In zijn boek verklaart hij op een luchtige en toegankelijke manier de herkomst van Nederlandse woorden uit het Latijn en Grieks. Tijdens zijn lezing neemt hij ons mee in de taal die we dagelijks spreken en legt verbanden met de herkomst van woorden, mythologie en Latijnse voorvoegsels. Wat heeft ‘continent’, het vasteland, bijvoorbeeld met ‘incontinentie’ te maken? Het herkennen van deze verbanden tussen woorden draagt bij aan ons taalgevoel. Dat belooft wat!

Op 28 september wordt tijdens het middagprogramma bekend gemaakt wie de 3 provinciale Zuid-Hollandse TaalHelden zijn. Natuurlijk is er op beide dagen tijd om elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen tijdens de lunch, de informatiemarkt waar materiaal wordt en bij de afsluitende borrel.

Meer informatie

Ben jij (taal)vrijwilliger of professional die met (taal)vrijwilligers werkt en wil je één van deze dagen bijwonen? Meld je dan snel aan via het registratieformulier!

Hier vind je de linkjes naar het programma, de workshopomschrijvingen en het registratieformulier. Klik hier voor Rotterdam (Zuid-Holland Zuid), en klik hier voor Leiden (Zuid-Holland Noord). Voor vragen kun je terecht bij Geralda Otten via geraldaotten@lezenenschrijven.nl.