Delfzijlsters met een taalachterstand leren gezonder te leven

Een groep van zeven mensen met een taalachterstand uit Delfzijl krijgt leefstijllessen via het project Voel je goed. In 20 weken tijd leren ze hoe ze meer kunnen bewegen en gezonder kunnen eten. Beweegcoach Ellen Wollerich is tevreden over de ontwikkeling die de deelnemers doormaken: “Het belangrijkste is dat ze gezonder leven en fitter worden.”

De groep uit Delfzijl die sinds eind februari deelneemt aan de cursus Voel je goed van Stichting Lezen & Schrijven is divers. De overeenkomsten tussen de deelnemers zijn dat ze moeite hebben met lezen en schrijven en overgewicht hebben. Stap voor stap leren ze onder andere gebruik te maken van de Schijf van Vijf en hoe om te gaan met de verleidingen van reclameboodschappen. Ook leren ze de etiketten op producten te lezen om te kunnen beoordelen welke ingrediënten erin zitten. “Het is geen afvalcursus. Wat wij ze leren is hoe ze met kleine aanpassingen in hun leefstijl zich beter kunnen voelen”, aldus Ellen Wollerich.

Beweegoefeningen

De groep komt bijeen in activiteitencentrum De Kajuit. “De beweegoefeningen doen we in een schoollokaal of bij goed weer buiten. Ook maken we gebruik van de nieuwe beweegtuin”, aldus Ellen. Wat ze de deelnemers voorhoudt is dat ze niet per se naar een sportschool hoeven, maar in het dagelijks leven bewust meer moeten gaan bewegen. Door bijvoorbeeld de trap te pakken in plaats van de lift. Als beweegcoach van de gemeente Delfzijl krijgt Ellen bij de gezondheidslessen, die iedere keer zo’n 2,5 uur duren, hulp van twee taalvrijwilligers. Zij ondersteunen bij de leefstijllessen en helpen in twee groepjes bij het beter leren begrijpen van informatie over gezondheid.

Ervaringen

Onderdeel van het programma is een rondgang door de supermarkt met een diëtist. Zij bespreekt of de producten die de deelnemers normaal gesproken kopen gezond zijn en geeft veel eetadviezen. “Mooi is dat ze ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven. Ook zo werken ze aan een gezondere leefstijl.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie over Voel je goed in Delfzijl contact op met beweegcoach Ellen Wollerich via e-mail: e.wollerich@hvdsg.nl. Meer weten over Voel je goed!? Kijk dan op taalvoorhetleven.nl/projectvoeljegoed.

Delfzijlsters met een taalachterstand leren gezonder te leven Ellen Wollerich