Denkkracht: young professionals denken mee over laaggeletterdheid

Hoe kunnen wij laaggeletterden motiveren en verleiden om bezig te zijn met taal? Die vraag stond op zaterdag 3 februari centraal tijdens de bijeenkomst van Denkkracht Utrecht, georganiseerd in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven.

Denkkracht Utrecht bestaat uit vijfentwintig young professionals –niet langer dan vijf jaar afgestudeerd – die zich bezighouden met oplossingen voor maatschappelijke, bestuurlijke en organisatorische vraagstukken. Het is een enthousiaste club, werkend in allerlei verschillende sectoren. Ze willen blijven leren en over de grenzen van hun eigen vakgebied kijken.

Verbaasd

Tijdens de introductie, in Buurtcentrum Oase in Zuilen, kwam naar voren dat vrijwel iedereen verbaasd was dat er maar liefst 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland zijn. Of ze zelf laaggeletterden kennen? Veel Denkkrachters dachten in eerste instantie van niet, al vertelde iemand die in een verpleeghuis werkte dat daar ongetwijfeld laaggeletterden waren. Maar er rechtstreeks naar vragen is toch lastig.

Speeddaten

Na de introductie was het tijd voor actie. Op het programma: een escaperoom, speeddaten en brainstormsessies. De speeddates vonden plaats met drie Taalambassadeurs, medewerkers van Stichting Lezen & Schrijven, een specialist ‘Ouderen in de wijk’ van Bibliotheek Utrecht en iemand van het buurtteam. In tien minuten zochten de Denkkrachters verder uit wat laaggeletterdheid precies inhield. Zo vertelde Taalambassadeur Irma van Leerdam hoe het haar lukte om de opleiding SPH af te ronden door anderen haar verslagen te laten controleren. Ze was enthousiast over de speeddates: “Het waren mensen van verschillende achtergronden, heel toegankelijk en geïnteresseerd.” Shirley Ramdas van de Bibliotheek Utrecht legde bij de speeddates uit dat je taal niet los kan zien van digitaal en hoe de bibliotheek een sociaal domein in de wijk is.

Denkkracht: young professionals denken mee over laaggeletterdheid Denkkrachters in actie

Eyeopeners

Denkkrachter Danielle Fictorie werkt als projectleider bij het ministerie van Defensie. Ze vertelt dat ze door deze dag vermoedt dat haar oma misschien laaggeletterd was. "Ik herinner me dat ze de uitgang in een warenhuis een keer niet kon vinden. Was dat omdat ze de bordjes niet kon lezen? Ze leeft niet meer dus ik kan het haar niet meer vragen, maar ik wil het er met mijn ouders een keer over hebben. Bij mijn werk ga ik het zeker benoemen bij iemand. Bij Defensie is veiligheid en het lezen van instructies uiteraard heel belangrijk, dus om aangenomen te worden moet je waarschijnlijk goed kunnen lezen en schrijven. Maar misschien werken er bij ons mensen in ondersteunende functies zoals schoonmaak en catering, die wij zouden kunnen helpen.”

Lidewij Kooiman is Verbetermanager bij NS Klantenservice. "Bij de NS bieden we veel informatie en diensten online aan. Ik denk dat het goed is dat we ons blijven realiseren dat er een grote groep is die we digitaal beperkt kunnen bereiken. Ik vind het daarom echt een eyeopener dat er zo veel mensen niet zo makkelijk kunnen lezen en schrijven. Zijn er mensen in mijn omgeving die ik kan helpen? Zijn dat ook mensen bij de NS? Daarnaast heb ik ook meer gezien van de belangrijke rol die buurtcentra spelen in onze stad. Ik vraag me nu wel af hoe we eenzame mensen kunnen bereiken die een buurtcentrum niet weten te vinden.”

Afgestudeerd arts en student Spaans Alise van Heerwaarde vindt het bijzonder om vandaag laaggeletterden te spreken: ”Ik ga er bewuster op letten in mijn beroep als arts. Ik heb een coschap op de tropenpoli gelopen en daar moesten mensen een enorme vragenlijst invullen. Ik besef nu dat ik had kunnen vragen: gaat dat lukken? Heeft u daar hulp bij nodig?“

Ook denkkracht nodig?

Denkkracht Utrecht is altijd op zoek naar samenwerkingspartners. Bekijk de mogelijkheden www.denkkrachtutrecht.nl of neem vrijblijvend contact op via contact@denkkrachtutrecht.nl.

Locatie

Utrecht