(Digi)Taalvrijwilligers Utrecht in het zonnetje gezet op speciale vrijwilligersdag

Als afsluiter van de Week van de Alfabetisering werd in opdracht van de gemeente Utrecht op vrijdag 13 september een (digi)Taalvrijwilligersdag georganiseerd. Het landelijke thema van deze week was ‘Durf!’; vrijwilligers hebben durf getoond door verschil te maken voor mensen met een taalachterstand. Daarom werden ze die dag flink in het zonnetje gezet en hebben ze kunnen genieten van diverse interessante en inspirerende workshops, variërend van ‘Creatief met Taal’ tot een zangworkshop ‘Durf te zingen’. Daarnaast was er een leuke en leerzame afsluiting met een andere kijk op ‘taal’ door Mimoun Oaïssa. Leuk, leerzaam en lekker waren de woorden die deze dag kenmerkten.

Taal verbindt

‘Er was eens een wereld gelijk aan de onze, met één groot verschil: in deze wereld leven mensen zonder taal…’ Met deze prikkelende tekst gaven de makers van Zacht Zand de deelnemers meteen bij hun entree al stof tot nadenken. De vrijwilligers mochten met de zin aan de slag om uiteindelijk gezamenlijk tot een verhaal te komen.
 

(Digi)Taalvrijwilligers Utrecht in het zonnetje gezet op speciale vrijwilligersdag Fotograaf: Anne van Dijk

Ruim 125 personen namen deel aan deze (digi)Taalvrijwilligersdag. Verschillende deelnemers maakten gebruik van de gelegenheid om een gast mee te nemen, die op deze dag kennis kon maken met de het werk van taalvrijwilligers. Onder hen ook één van de betrokkenen bij het digiTaalhuis in Leidsche Rijn, dat in de Week van de Alfabetisering werd geopend. “Ik ben zeer verrast door het professionele karakter van de dag. Ik begeef me nog maar sinds kort in dit veld, maar door deze dag ben ik helemaal geïnspireerd geraakt.”

(Digi)Taalvrijwilligers Utrecht in het zonnetje gezet op speciale vrijwilligersdag Fotograaf: Anne van Dijk

Campagne voor laaggeletterde Utrechters

Het belang van taal als motorolie voor een inclusieve samenleving wordt ook omarmd door drie Utrechtse communicatiebureaus. Zij gaan de komende maanden campagnes ontwikkelen om aandacht te vragen voor laaggeletterde Utrechters. Het motto van de campagne is ‘Zo doen we dat in Utrecht!’. Wethouder Anke Klein liet bij de opening van de dag weten zeer content te zijn met dit initiatief. “Ik ben trots op alle taalvrijwilligers en alle Utrechters die de taal en digitale vaardigheden onder de knie willen krijgen”, aldus Anke Klein.
 

Jezelf openstellen en ‘durven doen’

Naast het belang van taal stond ook het thema ‘Durf’ centraal op deze dag. Het meest concreet kwam dit tot uiting in de workshop ‘Durf te zingen’, waar men werd uitgedaagd om in het Zuid-Afrikaans te zingen. De deelnemers verrasten de andere bezoekers anderhalf uur later met een spontaan optreden in de hal van Het Huis Utrecht. Het thema kwam ook naar voren in de workshops ‘Intercultureel bewustzijn’ en ‘Trauma-sensitieve ondersteuning’.

(Digi)Taalvrijwilligers Utrecht in het zonnetje gezet op speciale vrijwilligersdag Fotograaf: Anne van Dijk

Workshopleidster Khadija Azahaf (Intercultureel bewustzijn) verwoordt haar strijd als volgt: “Op school werd ik beloond als ik er eerlijk over was dat ik iets had gedaan wat niet mocht, thuis kreeg ik een tik en moest ik naar mijn kamer.” In de workshop ‘Trauma-sensitieve ondersteuning’ werd door workshopleidster Anne van den Ouwelant juist een beroep op de durf van taalvrijwilligers gedaan, als zij mensen met trauma’s tegemoet treden. “Jij kunt mensen een gevoel van veiligheid, vertrouwdheid teruggeven. En de controle over hun leven door er gewoon op vaste momenten in de week voor ze te zijn.” Deelnemers aan de workshop ‘Creatief met Taal’ werden uitgedaagd om op een andere wijze naar woorden en zinnen te kijken, en zo spelenderwijs en met een open blik te kijken naar alle mogelijkheden die taal te bieden heeft. 

Eye-opener

Bij de afsluiter van de dag hield storyteller en acteur Mimoun Oaïssa (Shouf Shouf Habibi!, Het Schnitzelparadijs) iedereen een spiegel voor over het gebruik van lichaamstaal. De zaal werd gevraagd om in tweetallen elkaar te bevragen zonder oogcontact te maken, of juist door continu in elkaars ogen te blijven kijken. Naast inzicht te verschaffen in lichaamstaal, werkte deze oefeningen ook behoorlijk op de lachspieren.  “Hoe zorg je ervoor dat iemand echt luistert naar wat je wilt zeggen? Als het gaat om lichaamstaal, zijn we eigenlijk allemaal analfabeet” , aldus Mimoun Oaïssa.

Ook (Digi)Taalvrijwilliger worden?

Heb jij ook interesse om jezelf vrijwillig in te zetten voor taal? Je kan jezelf via de website van Stichting Lezen & Schrijven opgeven als taalvrijwilliger. Je wordt vervolgens door het Taalhuis bij jou in de buurt benaderd.