Dit organiseren organisaties in Noord-Holland in de Week van de Alfabetisering

Tijdens de Week van de Alfabetisering kan iedereen helpen om laaggeletterdheid op de kaart te zetten. Veel partnerorganisaties in Noord-Holland zijn al druk in de weer en plannen activiteiten in. Wil je inspiratie opdoen? Lees hieronder drie leuke en laagdrempelige voorbeelden van hoe collega organisaties in de provincie op verschillende manieren hun steentje bijdragen. Zelf iets organiseren hoeft dus niet moeilijk te zijn! Doe je ook mee?

Sociaal Wijkteam Nieuw west, Westerkoog, Rooswijk in Zaandam organiseren elke dag in de WvdaA op een andere locatie een taallunch en -quiz.

Dit organiseren organisaties in Noord-Holland in de Week van de Alfabetisering

Wat is je doel?

We hopen hiermee meer kenbaarheid te geven aan het onderwerp en mensen te bereiken die moeite hebben met lezen en schrijven. 

Waarom vind je het belangrijk om hier aandacht voor te hebben?

Wij vinden het belangrijk om hier meer aandacht aan te besteden omdat dit een probleem is waar veel Nederlanders tegenaanlopen. Er heerst veel schaamte. Uiteindelijk zorgt dit probleem ook voor problemen op andere levensgebieden. Te denken is aan mensen die hun post niet meer durven te openen, in schulden situaties zitten etc. Het maakt je ook afhankelijk. Hoe fijn is het als mensen onafhankelijk worden en geen beroep meer hoeven te doen op de papiermolen.

Hoe zorg je dat de activiteiten een succes worden?

Wij gaan met alle DOCK-teams gezamenlijk extra aandacht besteden aan dit onderwerp in de Week van de Alfabetisering. We ontwikkelen een flyer en plaatsen berichten op social media, zodat mensen uit de doelgroep zich gezien en welkom voelen. De activiteit melden we ook aan op: weekvandealfabetisering.nl/doe-mee
 

De Bibliotheek Amstelland organiseert samen met de andere culturele instellingen aan het Stadsplein een Internationaal Taalcafé tijdens de open dag op 8 september.

Wat houdt een internationaal Taalcafé in?

Aan verschillende tafels kan je een minicursus in een andere taal volgen. We vragen aan bezoekers van het taalhuis of ze bezoekers iets kunnen vertellen over hun eigen taal, en hen een paar eenvoudige zinnetjes kunnen aanleren. Daarna gaan ze korte gesprekjes oefenen. Na een halfuur kunnen mensen naar een andere tafel om een andere taal te leren kennen.

Wat is je doel?

We hopen een breed publiek te bereiken en mensen te laten ervaren hoe het is om een gesprekje te voeren in een vreemde taal, wat anderstalige Nederlanders iedere week in het taalcafé doen.

We hopen ook dat er leuke en interessante ontmoetingen ontstaan tussen mensen die elkaar in het dagelijks leven misschien niet zo snel zullen tegenkomen.

Hoe zorg je dat de activiteit een succes wordt?

We betrekken hierbij bezoekers van het taalcafé en andere taalactiviteiten. De open dag wordt uitgebreid in diverse media onder de aandacht gebracht. De activiteit melden we ook aan op: weekvandealfabetisering.nl/doe-mee

Bibliotheek Velsen start op maandag 4 september om 10:30 uur met de maandelijkse activiteit ‘Samen zingen in het Nederlands’.

Wat is je doel?

Het streven is om in een gezellige sfeer samen met Nederlanders beter Nederlands leren. We hopen hiermee de verbinding tot stand te brengen tussen culturen en op een ontspannen zingende wijze met taal bezig te kunnen zijn. Oók voor wie hier geboren en getogen is, is deze activiteit een uitgelezen manier om in een gezellige en ontspannen sfeer kennis te maken met nieuwe Nederlanders. En het leuke is: je hoeft niet goed te kunnen zingen! Zangplezier, gezellig contact met elkaar en het oefenen met de Nederlandse taal staan voorop!

Hoe zorg je dat deze activiteit een succes wordt?

We gaan de activiteit actief promoten via de PR kanalen, de doelgroepen actief benaderen en zetten onze collega’s als ambassadeurs in. De activiteit melden we ook aan op: weekvandealfabetisering.nl/doe-mee

Dit organiseren organisaties in Noord-Holland in de Week van de Alfabetisering