Emco Emmen aan de slag met gezonde leefstijl en taalvaardigheden

Maar liefst 30 werknemers van de Emco-groep in Emmen starten met de cursus Voel je goed! van Stichting Lezen & Schrijven. Ze gaan aan de slag met gezond eten en bewegen. Daarnaast verbeteren ze tijdens de cursus van 20 weken hun taal- en digitale vaardigheden.

Binnen het werkleerbedrijf is een groot draagvlak voor de cursus. “Ik ben er trots op dat zoveel van onze mensen zich kwetsbaar op durven te stellen en meedoen aan Voel je goed!”, zegt Esther Jorritsma, manager Personeel & Arbeidsintegratie van de Emco-groep. “Ook intern bij P&O en bij de afdelingschefs is er veel enthousiasme om hier vanaf februari mee bezig te gaan. Alle randvoorwaarden zijn goed om er een succes van te maken. Ik heb ook veel vertrouwen in het lesmateriaal van Voel je goed!”

Emco Emmen aan de slag met gezonde leefstijl en taalvaardigheden

Potentie

De Emco-groep is het werkleerbedrijf van de regio Zuidoost Drenthe, met ruim 1300 medewerkers. Deelnemende gemeenten zijn Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn. Bij Emco werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben fysieke of psychische problemen en soms een combinatie van beiden. Gezond eten en bewegen is voor deze groep niet vanzelfsprekend. Veel werknemers kampen dan ook met overgewicht. Het bedrijf is deelnemer aan de kerngroep ‘Emmen telt mee met taal’. Via projectleider Anita Westhuis van Stichting Lezen & Schrijven kwam Esther Jorritsma in aanraking met Voel je goed! Zij zag meteen de potentie van het bijbehorende lesmateriaal. “Wij vinden het belangrijk dat onze mensen zich kunnen ontwikkelen.  En dan niet met kortstondige programma’s, maar door bestendig te proberen gedrag te veranderen.” Volgens de manager levert de cursus van 20 weken hier een bijdrage aan.

Uitdaging

Emco levert zelf begeleiders voor de cursus. Enerzijds vanwege een vertrouwensband die het personeel heeft met de interne vrijwilligers en anderzijds vanwege de capaciteit van de inzet van vrijwilligers. De beweeglessen met eetadviezen worden onder werktijd gegeven. Het is een hele uitdaging voor de werkgever om de werknemers gezonder te laten leven en ze tegelijkertijd beter te leren lezen en schrijven. “Want het gebrek aan taalvaardigheid houdt men vaak liever verborgen. Via het programma Voel je goed! gaan we werken aan een gezonde leefstijl. Ondertussen gaan onze medewerkers zonder dat ze dat in de gaten hebben aan de slag met het verbeteren van hun taalvaardigheden. Mijn collega’s en ik staan helemaal achter de cursus.”

Meer over Voel je goed!

Neem voor meer informatie over Voel je goed! contact op met projectleider Anita Westhuis via e-mail: anitawesthuis@lezenenschrijven.nl of kijk op internet: taalvoorhetleven.nl/projectvoeljegoed.