Ervaringsdeskundigheid en extra praktijkvoorbeelden uit de zorgsector

De themaweek Gezondheid van Stichting Lezen & Schrijven sluiten we af met extra praktijkvoorbeelden uit de zorgsector en het recyclen van de video over de ervaringen van Taalambassadeur Dicky Gingnagel, die vanaf het eerste uur heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van Voel je goed!.

Afgelopen maandag 5 februari was Dicky als ervaringsdeskundige ook aanwezig bij de aftrap van Voel je goed! in Rotterdam.

Huisartsengroep Damzicht

Huisartsengroep Damzicht (eerstelijnshulp) laat zien hoe zij taalondersteuning aanbieden in en rondom de praktijk. Huisartsengroep Damzicht bestaat uit drie huisartsenpraktijken met elk twee artsen. Alle medewerkers van Damzicht bespreken laaggeletterdheid. Elke week kunnen patiënten gebruik maken van het Taal+loket (Taalpunt op locatie) en van gezondheidsvoorlichting op maat. Ook start Damzicht binnenkort met een maatwerktraject ‘taal en gezondheid’. Mede hierdoor is er rondom de huisartsengroep een taalnetwerk ontstaan. Lees hier verder over de aanpak bij Damzicht.

Ziekenhuizen Amphia en Bravis

Ziekenhuizen Amphia en Bravis (tweedelijnshulp) schakelden in 2017 een testpanel in, om erachter te komen of hun folders en website wel begrijpelijk waren voor laaggeletterde patiënten. Inmiddels staat laaggeletterdheid in beide instellingen op de kaart, met onder andere trainingen voor medewerkers, veel aandacht voor begrijpelijke taal en samenwerking met het Taalhuis. “Het is een feestje om te zien dat patiënten de aangepaste folders wel begrijpen.”
Lees hier verder over de aanpak bij Amphia en Bravis