Feestelijke opening Taalhuis Velsen

Op 28 maart was de officiële opening van het Taalhuis Velsen. Taalhuis Velsen is de naam voor het samenwerkingsverband tussen alle taalaanbieders in Velsen en omgeving, de welzijnsorganisaties, Gemeente Velsen en de bibliotheek.  Bij dit informatiepunt kunnen mensen die beter willen lezen en schrijven terecht voor advies over passend cursusaanbod in deze regio. Ook is het een informatiepunt voor vrijwilligers, ouders/opvoeders en taalmaatjes.

Tjeerd de Kort, directeur Bibliotheek Velsen opende de middag. Hij gaf aan hoe belangrijk het is om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. De schaamte om als volwassene de stap naar taalscholing te zetten is vaak groot, terwijl kunnen lezen en schrijven veel deuren opent.

Taalambassadeur Ab Spoor was ook aanwezig bij de opening. Sinds een paar jaar kan hij lezen en schrijven en zet hij zich vrijwillig in om laaggeletterdheid meer onder de aandacht te brengen. Hij geeft aan: “Niemand hoeft zich te schamen voor feit dat hij niet kan lezen of schrijven. Het is belangrijk om je open te stellen.” Na het interview onthulde wethouder Ronald Vennik het banier voor het Taalhuis IJmond, waarbij het Taalhuis officieel werd geopend.

Plek om verhalen te delen

Schrijfster en journaliste Conny Braam sloot de opening af met haar prachtige familieverhaal. Zij vertelde hoe haar familie via een lange reis vanuit Roemenië is neergestreken in de duinen van IJmuiden. Hoe zij daar hun leven hebben opgebouwd en hoe de wereld om hen heen veranderde met de komst van het Noordzeekanaal. Vanwege de taalbarrière vonden ze het lastig om in contact te komen met de lokale bevolking. Dit verhaal is een uitnodiging voor alle mensen die een taalcursus volgen om hun verhaal te vertellen en op te schrijven. Op deze manier kunnen al deze verhalen gedeeld worden en blijven ze voor altijd voortbestaan.

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig geworden naar het Taalhuis? Kom langs, of kijk voor meer informatie op de site van Bibliotheek Velsen.

Feestelijke opening Taalhuis Velsen