Het belang van taal

Alles was taal wat de klok sloeg op 15 maart in De Oude Veiling in Aalsmeer. En dat was precies de bedoeling van het Taalpunt Aalsmeer: de noodzaak van taal aan de orde stellen. Praten kunnen de meeste mensen wel. Sommige zelfs als Brugman. Maar als je niet allemaal voldoende Nederlands spreekt of niet goed kunt lezen of schrijven, dan gaat het mis.

Eigen ervaring 

Mano Bouzamour, schrijver en columnist, heeft zelf ervaren hoe lastig het kan zijn als je moeite hebt met taal. Gedurende zijn schooljaren was het moeilijk om zijn ouders naar ouderavonden te krijgen. “Uit pure schaamte omdat ze de taal niet beheersten. Mijn vader heeft zelfs een keer rechtsomkeert gemaakt terwijl hij al in de school was. Hij durfde het gewoon niet aan,” vertelt de schrijver van De Belofte van Pisa aan talkshowhost Frans Huissen. 

Lezen en schrijven 

Naast Bouzamour waren wethouder Wilma Alink, Lydia de Jong van Stichting Lezen & Schrijven en Ab Spoor, Taalambassadeur van Noord-Holland te gast. In een vlot lopende talkshow vertelden zij allemaal wat ze met taal hebben en hoe nodig het is om te kunnen lezen en schrijven. 
 

Drie verschillende workshops

De pakweg 70 aanwezigen, waaronder tal van professionals in de zorg- en hulpverlening, splitsten na de plenaire sessie om het laatste uur in workshops door te brengen. Er waren drie verschillende workshops: Zo bood Stichting Lezen & Schrijven een workshop aan over het Herkennen & Doorverwijzen van laaggeletterden; Er was een workshop waarin zorg- en welzijnsprofessionals konden oefenen met een acteur om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken; Als laatste was er een workshop voor alle actieve vrijwilligers, waarbij het taalaanbod in de regio uiteen werd gezet.  

Meer weten? 

Het doel van de middag was om het belang van taal onder de aandacht te brengen, en dit is goed geslaagd! Hopelijk draagt het bij aan het verlagen van het hoge aantal laaggeletterden in Aalsmeer. Wilt u meer weten over het Taalpunt Aalsmeer? Kijk dan op de website van Bibliotheek Amstelland.

Met dank aan Arjan Vos voor de tekst en foto.