Huldiging Zuid-Hollandse TaalHelden

Rotterdam,1 oktober 2019 – Zaterdag 28 september zijn de drie TaalHelden van Zuid-Holland bekendgemaakt. Ria Schaper, het duo Ria Terstegge en Sylvia Lobbe en Remko Jas ontvingen een certificaat, bloemetje en taallintje uit handen van de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove, ieder vanwege haar/zijn unieke en bijzondere inzet voor taal. Met de regionale TaalHeldenverkiezingen vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.

In totaal zijn ruim 200 mensen uit Zuid-Holland genomineerd voor de TaalHelden verkiezing. Zij zijn de afgelopen weken gehuldigd als dank voor hun inzet. “TaalHelden zijn mensen die zich in het bijzonder inzetten voor een beter geletterd Nederland. Het zijn de mensen die eruit springen: echte doorzetters of mensen die er alles aan doen om iemand anders verder te helpen”, zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven. “Uiteindelijk zijn natuurlijk alle genomineerden helden, vanwege de ontwikkeling die zij doormaken of die zij anderen helpen doormaken.”

Ria Schaper is TaalHeld in de categorie Taalcursist vanwege haar tomeloze inzet om meer bekendheid te geven aan laaggeletterdheid en anderen te enthousiasmeren om aan hun taalvaardigheid te werken. Op haar 58ste besefte Ria dat ze echt iets moest gaan doen. Ze kon niet goed lezen en schrijven en is vervolgens taallessen gaan volgen. Door haar goede voorderingen werd ze enthousiast en is voor velen een goed voorbeeld geworden. Iemand noemde haar zelfs een natuurtalent in het verwoorden van wat het effect is van laaggeletterdheid en wat zij nu allemaal kan. Ria staat als taalambassadeur met gemak voor grote groepen haar verhaal te doen. Door haar enthousiaste manier van vertellen trekt ze veel senioren over de streep om ook op taalles te gaan.

Het duo Ria Terstegge en Sylvia Lobbe zijn TaalHelden in de categorie Taalbegeleider. Zij geven op een unieke manier taalles aan een groep van ongeveer 12 tot 15 vrouwen. Het is niet 'zomaar' een klassikale les; zij maken er echt wat leuks van. Taal wordt gelijk hands-on in de praktijk gebracht. Zo gaan taalleerders samen fietsbanden plakken, waarbij ze niet alleen hoe dat moet, maar gelijk ook de termen of specifieke woorden die bij de activiteit horen. Van solliciteren, een bezoek aan het stadshuis of een 'stille heldinnen disco', de dames maken van elke les iets bijzonders. Het is hartverwarmend om te zien hoe goed deze twee vrouwen in staat zijn om de deelnemers over de streep te trekken en behalve aan taal ook met hen werken aan andere vaardigheden en eigenwaarde. Door met aandacht en op een interactieve manier les te geven overstijgen zij het begrip taalles. Remko Jas is TaalHeld in de categorie Bruggenbouwer, vanwege zijn onmisbare rol bij

verschillende projecten. Hij is de aanjager van verschillende succesvolle Taalhuizen en Taalpunten, o.a. in Sliedrecht, Papendrecht, Dordrecht en Zwijndrecht. Remko heeft verschillende succesvolle activiteiten ontwikkeld, zoals online Nederlands leren en taalexcursies. Alles ontstaat vanuit zijn directe betrokkenheid bij de mensen. Maar wat nog veel belangrijker is: Remko is er altijd voor iedereen, voor vrijwilligers, taalleerders, lokale partners en collega’s. Zoals zijn collega Kelly Oostlander zegt: “Remko is de stille motor: Hij bromt niet, hij sputtert niet, maar schakelt altijd bij waar nodig.”

Bovenstaande 3 regionale TaalHelden mogen meedoen aan de landelijke Taalheldenverkiezing in januari 2020. Uit alle provinciale TaalHelden worden in januari 2019 drie landelijke TaalHelden verkozen. Zij ontvangen van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de landelijke TaalHelden prijs.

Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. Ook het omgaan met de computer, tablet en smartphone is voor veel mensen heel lastig. In Zuid-Holland heeft circa 15% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.weekvandealfabetisering.nl.

Huldiging Zuid-Hollandse TaalHelden Vlnr.: Bruggenbouwer Remko Jas, wethouder Judith Bokhove (Gemeente Rotterdam), taalcursist Ria Schaper en dagvoorzitter Ester van der Wiel (Stichting Lezen & Schrijven). Het duo Ria Terstegge en Sylvia Lobbe kon helaas niet aanwezig zijn.