Jan wilde niet meer voorgelezen worden door zijn vrouw. Hoe is het nu?

“Mijn vrouw leest de stukken voor die ik zou moeten lezen voor de ondernemingsraad en de vakbond”, vertelde Jan in een artikel van het Alfa-college in november. Jan kan namelijk - zoals de ruim 15.000 andere laaggeletterden in de gemeente Groningen - niet goed lezen en schrijven. Hoe gaat het nu, 5 maanden later, met Jan? Leest hij inmiddels de OR-stukken al zelf, of heeft Jan zijn vrouw hier nog bij nodig?

Fotografisch geheugen

“Ik heb een fotografisch geheugen en zo kan ik me toch goed voorbereiden op vergaderingen. Maar liever lees ik natuurlijk zelf. Ik wil helemaal niet afhankelijk zijn van anderen”, zei Jan in het artikel van het Alfa-college. Daarom ging Jan naar de huisarts, die hem wees op het Taalhuis.

 

Ondertitels en Whatsapp-berichtjes

Bij het Taalhuis stond Titia Rozema klaar om Jan te helpen. In november lukte het Jan al aardig om ondertitels op tv te lezen, iets wat hij eerder nog niet deed. En hij reageerde af en toe op Whatsapp-berichtjes van Titia, maar was nog wel bang om hier fouten in te maken.

 

Met sprongen vooruit

Hoe gaat het nu, 5 maanden later, met Jan? Titia vertelt: “Het valt me op dat, sinds Jan in een groepswhatsapp zit, hij veel beter wordt in lezen. Zijn leesvaardigheid gaat met sprongen vooruit. Jan beantwoordt de appjes nog steeds niet allemaal, maar hij leest wel alles. Oefenen in de context werkt bij Jan heel goed. Hij kan ook al iets beter de ondertitels van films lezen, dat ging hem eerst nog veel te snel.”

 

Leest Jan de OR-stukken al zelf?

En leest Jan de stukken voor de ondernemingsraad inmiddels al zelf, of wordt hij nog steeds voorgelezen door zijn vrouw? “Dit doen we nu samen. Jan maakt hier ook vorderingen in. Hij leest sneller, herkent zijn ‘fouten’ eerder en hij herstelt zichzelf dan.”

 

EHBO-diploma

Al met al heeft Jan steeds meer zelfvertrouwen gekregen. Zijn einddoel? Zijn EHBO-diploma halen. “Maar eerst blijven we ons richten op Jans leesvaardigheid, omdat dat zijn eerste vraag was. Ik hoop dat hij uiteindelijk de OR-stukken écht in z’n eentje kan lezen.”

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de aanpak van laaggeletterdheid in Groningen? Neem dan contact op met projectleider Marije Plantinga, via marije@lezenenschrijven.nl.

 

Locatie

Drenthe Friesland Groningen