Landelijke Taalambassadeursdag voor kennisbevordering

Als Taalambassadeur heb je een belangrijke rol. Vanuit je eigen ervaring met laaggeletterdheid ga je langs bij bedrijven en instanties om mensen voorlichting te geven over laaggeletterdheid. Daarbij probeer je als Taalambassadeur anderen aan te sporen ook die stap naar taalscholing te zetten.

In Nederland is een grote groep met Taalambassadeurs actief en ook zij hebben wel eens behoefte aan een kennisdag om evaringen te delen en nieuwe informatie te vergaren. Zaterdag 24 juni kwamen 72 Taalambassadeurs bij elkaar in Utrecht. In buurtcentrum de OASE vond de landelijke Taalambassadeursdag plaats met als thema ‘kwaliteit’.

Buitenspel
De Taalambassadeursdag werd georganiseerd door Stichting ABC en Stichting Lezen & Schrijven. Plenair werd afgetrapt met een korte film over laaggeletterdheid, waarin ook Taalambassadeurs Koos Vervoort en Hans Esbach een rol hadden bemachtigd. De film genaamd Buitenspel gaat over een laaggeletterde vader en zijn voetballende zoon.

Leuk detail: het huis van de vader en zoon in de film is in het echt Hans zijn huis. Deze film werd gemaakt in opdracht van Stichting Samenwerkende serviceclubs Rotterdam, en werd gesponsord door Gemeente Schiedam, Gemeente Rotterdam, Lions en Rotary. 

Goed gekleed naar succes of een brief schrijven aan de wethouder
Binnen het thema 'kwaliteit' konden de Taalambassadeurs 2 workshops kiezen uit een assortiment van 7, variërend van 'goed gekleed naar succes' en 'omgaan met de pers' tot 'brief schrijven aan de wethouder' en 'presenteren'. Voor de begeleiders was er een workshop 'coaching'. De reacties van de deelnemers, die deelnamen aan de workshops, waren positief. Na afloop van de workshops was het tijd voor ontspanning met een hapje en een drankje. Prachtig geklede ‘complimentenmeisjes’ liepen door de zaal om complimentjes op een briefje te schrijven voor de Taalambassadeurs. Lieve, treffende en soms ontroerende complimentenkaartjes belandden bij de Taalambassadeurs. Ze hebben het verdiend!

Locatie

Overijssel Utrecht