Meer taal in de zomer tijdens de TaalZomer Haarlemmermeer!

Tijdens de zomer je kennis van de Nederlandse taal laten wegzakken? Niet tijdens de TaalZomer van het Taalhuis in Hoofddorp! 

Vier weken lang hebben 76 mensen van buitenlandse komaf in de Bibliotheek Haarlemmermeer zich vol enthousiasme gestort op de Nederlandse taal. Elke week tussen 16 juli en 8 augustus organiseerden lokale, samenwerkende partners van het Taalhuis drie verschillende taalactiviteiten. Deze taallessen werden verzorgd door docenten van MeerWaarde/ROCvA, Taalwandelingen van de Bibliotheek/Team Sportservice en het wekelijkse Taalcafé door VluchtelingenWerk. Per taalactiviteit waren gemiddeld 24 taalleerders aanwezig, met soms flinke uitschieters naar boven. Dankzij de bevlogen inzet van de in totaal 19 taalvrijwilligers werden alle activiteiten in goede banen geleid en kregen alle taalleerders de persoonlijke aandacht die nodig was!

Thematische aanpak

Elke week stond een ander thema centraal: winkelen, natuur, sport en gezondheid. Alle drie de activiteiten stonden met elkaar in verbinding, omdat per week dezelfde themawoorden werden behandeld. De kracht van herhaling! De thema’s gaven voldoende stof tot praten. Met verschillende werkvormen werd de Nederlandse taal op vele manieren belicht én geleerd: via beweging, praten, schrijven, lezen, puzzels, uitbeelden, luisteren en kijken. De leergierigheid en gedrevenheid onder de taalleerders was niet te missen!

Meer taal in de zomer tijdens de TaalZomer Haarlemmermeer!

Rondleiding bij het Spaarne Gasthuis

De laatste Taalwandeling, tijdens de week met het thema Gezondheid, was een rondleiding in het Spaarne Gasthuis. 30 taalleerders afkomstig uit onder andere Venezuela, Brazilië, Rusland en de Filipijnen namen deel aan de rondleiding. Medewerkers leidden de groep rond op de röntgenafdeling, de spoedeisende hulp, de afdeling oncologie en de keuken. Kinderen mochten ook mee en een van hen wist wel waar de röntgenafdeling voor bedoeld was: ‘Als je bot kapot is!’. De rondleiding werd afgesloten met een heerlijke smoothie, ter plekke gemaakt door één van de koks.

Feestelijke Afsluiting

Op de laatste dag was de feestelijke afsluiting waarmee de TaalZomer op gezellige wijze met hapjes/drankjes werd afgesloten. Er was een quiz, de certificaten werden aan de taalleerders uitgereikt, de TaalZomerfoto’s werden getoond en de vrijwilligers werden op passende wijze bedankt.

Het was een mooie, talige zomer!