Mobiele variant Digi-Taalhuis West Maas en Waal

Het Digi-Taalhuis West Maas en Waal in Beneden-Leeuwen heeft nu ook een mobiele variant: het Mobiel Digi-Taalhuis. Het busje met het logo van het Digi-Taalhuis is inzetbaar in de regio West Maas en Waal. Het doel: het bereiken van de laaggeletterde NT1-er. 

De Opening 

Op 4 juli 2019 werd bij het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen het busje, dat als Mobiel Digi-Taalhuis dienst zal doen, feestelijk onthuld. Het Mobiel Digi-Taalhuis is een initiatief van de Bibliotheek Rivierenland en de Gemeente West Maas en Waal. Op het moment van onthulling wachtten de genodigden nieuwsgierig totdat wethouder Bert van Swam en Lisanne van Iterson van Bibliotheek Rivierenland en projectleider van Stichting Lezen & Schrijven, het doek inclusief rode strik van de auto haalden. De belettering van het Mobiel Digi-Taalhuis is magnetisch waardoor de bus ook gebruikt kan worden voor een anoniem intakegesprek. Het aanwezige publiek was enthousiast! 
 

Mobiele variant Digi-Taalhuis West Maas en Waal

Inzet Mobiel Digi-Taalhuis 

De mobiele variant is in het leven geroepen om ook de dorpen binnen de gemeente te bereiken waar het Digi-Taalhuis niet is gevestigd. Het Digi-Taalhuis is er voor iedereen die moeite heeft met basisvaardigheden, zoals lezen, schrijven, rekenen en computeren. Potentiële deelnemers hoeven niet meer ver te reizen voor een intakegesprek en het gesprek kan plaatsvinden in een vertrouwde omgeving. Bij een intakegesprek wordt er gekeken naar waar iemand baat bij heeft. De deelnemer wordt vervolgens doorverwezen naar passend aanbod.  

Naast de intakes bij deelnemers thuis kan het busje ook voor andere doeleinden ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan informatieverstrekking of het verzorgen van cursussen op locatie, zoals computercursussen ‘Klik en Tik’ of ‘Digisterker’. Deze cursussen zijn voor mensen die weinig ervaring hebben met de computer. Het Digi-Taalhuis beschikt over laptops die vervoerd kunnen worden in het busje. Bovendien zal het busje aanwezig zijn bij verschillende evenementen in West Maas en Waal om bekendheid aan het Digi-Taalhuis te geven. Met de inzet van het Mobiel Digi-Taalhuis streeft de gemeente naar het bereiken van meer NT1’ers. 

Meer weten? 

Vanaf de Week van de Alfabetisering in september zal je de bus in de gemeente kunnen spotten. Wil je dat de bus bij jou in de buurt langskomt voor het verzorgen van een training of cursus op locatie, neem dan contact op met taalhuis.westmaasenwaal@bibliotheekrivierenland.nl. Wil je meer weten over het project? Mail dan naar Lisanne van Iterson.