Netwerkcafé Pact Sam Sam

Op 15 april organiseerde Pact Sam Sam een Netwerkcafé-bijeenkomst rondom het thema laaggeletterdheid. Pact Sam Sam is een Amersfoortse organisatie die de krachten bundelt van de honderden vrijwilligers die in de stad werken aan het verminderen van armoede. Om deze mensen met elkaar in verbinding te brengen, wordt eens in de zoveel tijd een Netwerkcafé georganiseerd. Deze keer was het thema laaggeletterdheid, verzorgd door Stichting Lezen & schrijven samen met het Taalhuis Eemland.

Taalambassadeurs maken indruk

Hoe kan het dat er in een land als Nederland nog steeds laaggeletterdheid voorkomt? Aan het woord kwamen Taalambassadeurs Irma van Leersum en Dirk-Jan Scharrenburg. Natuurlijk konden zij, als ervaringsdeskundigen, hier het beste over vertellen. Zij schetsten hun persoonlijke verhaal, voor een zeer geïnteresseerd en nieuwsgierig publiek. Natuurlijk werden er ook vragen gesteld over het verband tussen moeite hebben met lezen en schrijven, en het op orde krijgen en houden van de financiële administratie, het lezen van financiële post, het aanvragen van bepaalde voorzieningen etc. Dat blijkt een behoorlijk lastige klus. Conclusie was ook dat er in de externe communicatie van (financiële) organisaties nog behoorlijk wat winst te halen valt, als het gaat om helder en eenvoudig communiceren, zowel digitaal als op papier.

Taalhuis

Sita Goedendorp, projectleider van het Taalhuis Eemland, schetste de activiteiten die er binnen het Bibliotheek Eemhuis zijn voor mensen die aan de slag willen met hun talige, maar ook met hun digitale vaardigheden. De zaal was vol vragen, en ook de aanwezige politici vroegen zich hardop af, hoe zij hun bijdrage konden leveren om de strijd tegen laaggeletterdheid nog beter te kunnen strijden.

Het geheel werd afgesloten met een borrel; niet voor niks waren we een Netwerkcafé. Er werd stevig doorgepraat en het aanwezige materialenmarktje werd goed bezocht.

Netwerkcafé Pact Sam Sam

Meer weten over de aanpak van laaggeletterdheid in Amersfoort? Neem contact op met Jolanda Bouma via rayonmidden@lezenenschrijven.nl.