Nieuwe Taalhuiscoördinator in Het Hogeland

Anita Miedema is de nieuwe Taalhuiscoördinator in de gemeente Het Hogeland. Ze regelt de dienstverlening van de Taalhuizen die gevestigd zijn in de bibliotheken in Leens, Winsum, Bedum en Uithuizen. Haar belangrijkste taak is de Taalhuizen onder de aandacht te brengen van verschillende organisaties. “Gezamenlijk moeten we de drempel wegnemen voor laaggeletterden om beter te leren lezen en schrijven.”

Op 1 december heeft Anita Miedema de taken overgenomen van Nicole Huisman. Ze gaat de komende tijd kennismaken met zoveel mogelijk organisaties in Het Hogeland. “Ik zoek de samenwerking en hoop dat we elkaar kunnen versterken. Ons gezamenlijke doel moet zijn dat we zoveel mogelijk mensen kunnen doorverwijzen naar de Taalhuizen, waar ze aan de slag kunnen met beter leren lezen, schrijven en rekenen”, aldus Anita. Onder andere Werkplein, Mensenwerk Hogeland, Humanitas, Vluchtelingenwerk en GGD kunnen een bezoek van de Taalhuiscoördinator verwachten. “Bij deze organisaties is onze doelgroep te vinden. Zij kunnen cliënten naar ons doorverwijzen.”

Bewustwording

Volgens Anita zijn nog veel instanties onvoldoende op de hoogte van het bestaan van de Taalhuizen. Ook wordt laaggeletterdheid nog onvoldoende herkend. Daar wil ze verandering in brengen. Sinds ze werkzaam is als Taalhuiscoördinator, valt haar op hoe groot de groep laaggeletterden is. “Daar was ik me niet van bewust. Ook realiseer ik me nu pas dat je laaggeletterdheid niet altijd herkent. Achteraf gezien ben ik het in mijn vorige functie bij de Kinderbescherming ook tegengekomen. Zo had ik een rapport in begrijpelijk Nederlands geschreven voor een cliënt en wilde dit met hem doornemen. Dat wilde hij niet en hij zei dat thuis te gaan doen. Nu vraag ik me af of hij het überhaupt wel heeft gelezen of dat het een excuus was omdat hij het niet kón lezen. Op dat moment had ik het niet goed kunnen lezen bespreekbaar moeten maken. Dan kun je mensen pas helpen.”

Belangrijke taak

Anita is met veel plezier gestart aan haar nieuwe functie. “Wij hebben een belangrijke taak, overal is taal. Als je de taal goed beheerst, word je zelfzekerder. Daarom is het zo van belang dat laaggeletterden beter leren lezen en schrijven. Met onze dertig vrijwilligers in de Taalhuizen werken wij daar hard aan!”

Meer weten?

Neem voor een afspraak of meer informatie over de Taalhuizen in Het Hogeland contact op met Anita Miedema. Dat kan via e-mail: a.miedema@mjd.nl.