Nog maar 7 dagen tot de Week van Lezen en Schrijven!

Stichting Lezen en Schrijven organiseert voor de zestiende keer deze themaweek, die voorheen de ‘Week van de Alfabetisering’ heette. Van maandag 7 tot en met zondag 13 september vinden door het hele land activiteiten plaats om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. 

Herkenning van laaggeletterdheid en landelijke campagne 

Op dinsdag 8 september, Wereldalfabetiseringsdag, lanceert Stichting Lezen en Schrijven de bewustwordingscampagne ‘Een van deze mensen…’. We starten deze landelijke campagne om herkenning van laaggeletterdheid bij een breder publiek te vergroten. Op dit moment hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder in ons land moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. 

Met korte filmpjes, social media advertenties en radiospots maken we het probleem zichtbaar door te laten zien hoe onzichtbaar het hebben van moeite met lezen en schrijven voor de buitenwereld is. Op onze website helpen we mensen om de signalen te herkennen en geven we tips over wat jij kunt doen om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken.  

BNNVARA-programma Make Holland Great Again  

Het televisieprogramma Make Holland Great Again van BNNVARA wijdt een gehele aflevering aan het thema laaggeletterdheid. Op creatieve wijze maakt het programma het onderwerp bespreekbaar en laat het GREAT-team mensen ervaren hoe het is moeite te hebben met lezen en schrijven. De aflevering wordt uitgezonden in de themaweek op woensdagavond 9 september om 20.20 uur bij BNNVARA op NPO3. 

Sahil Amar Aïssa is presentator van het televisieprogramma Make Holland Great Again. Stichting Lezen en Schrijven heeft hem gevraagd om speciale ambassadeur te worden van de Week van Lezen en Schrijven.  

Doet u ook mee?

Op www.weekvanlezenenschrijven.nl vinden partners en initiatiefnemers van activiteiten voorbeelden ter inspiratie en tips voor het opzetten van een actie. Zo worden er door het land onder andere taalwandelingen, voorleesworkshops en digitale pubquizs georganiseerd. In een 'communicatietoolkit' kunt u ook communicatiematerialen, zoals posters, stickers en een online banner, downloaden. Deze zijn zowel bruikbaar online als voor drukwerk. 

Hoewel het aanmelden van activiteiten dit jaar niet verplicht is, blijven we natuurlijk graag op de hoogte. Organiseert u als partner een activiteit tijdens de week? We vernemen het graag.