NT1’ers aan de knoppen in Zuilen

Een groep kwetsbare ouderen uit de wijk Zuilen in Utrecht komen elke vrijdagmiddag bij elkaar bij Zorgtrecht voor een ontmoeting en gezamenlijk eten. Naar schatting is een groot deel van deze mensen klant van de buurtteams en heeft hulp nodig hebben met bijvoorbeeld hun administratie, brieven, telefoons en dergelijken. Zorgtrecht wil graag de bezoekers ondersteunen om zelfredzamer te worden en daarom zijn zij in samenwerking met (digi)Taalnetwerk Utrecht en stagiaires van het ROC het project ‘NT1’ers aan de knoppen gestart’. Stagiaires sociaal maatschappelijk werk (3e jaars MBO) komen elke vrijdagmiddag langs om ouderen computerlessen aan te bieden. Inmiddels is het traject een aantal maanden bezig en komt een groepje ouderen elke vrijdag computerles volgen. 
 

Zelfredzaamheid

Bij Stichting Zorgtrecht kunnen ouderen uit Zuilen terecht voor een zinvolle dagbesteding. Omdat deze (zelfstandig wonende) mensen veel behoefte aan hulp hebben, is een doelstelling van Zorgtrecht om mensen te begeleiden naar zelfredzaamheid. Jacqueline de Wit van Zorgtrecht:  “Wij merkten op dat deelnemers van de maaltijdgroep vaak om ondersteuning vroegen bij het gebruik van digitale apparaten. Deze mensen hebben wel enige scholing gehad, maar kunnen niet altijd goed meekomen met onder andere de digitale vernieuwing. Vanuit die praktisch vraag van de ouderen en met de achterliggende gedachte dat het (beter) om kunnen gaan met hun digitale apparaten hun zelfredzaamheid vergroot en dat ze hiermee ook 'de deur' uitkomen, zijn we gaan zoeken naar een mogelijkheid hiervoor.” 

1 op 1 met stagiaires

5 Stagiaires zitten iedere vrijdagmiddag  klaar met een laptop om de deelnemers te ontvangen. Zij gaan (indien mogelijk) 1 op 1 aan de slag met de ouderen. Jacqueline: “Een deel van hen realiseert zich dat het handig is om vragen voor te bereiden en neemt bijvoorbeeld een brief van de bank mee om mee aan de slag te gaan. Een ander deel gaat zitten en gaat in gesprek met de stagiaire. Het is heel leuk om te zien dat de gesprekken gaandeweg ook over persoonlijke interesses gaan, zoals welke films vindt u leuk om naar te kijken of de oudere vertelt hoe het contact met de dochter verloopt.” Zo draagt het naast het verbeteren van de basisvaardigheden ook bij aan de vermindering van eenzaamheid.  

Vervolgtraject

De ouderen leren op een laagdrempelige manier de basis waardoor zij een aantal dingen in de toekomst zelf kunnen doen, zoals Internetten, whatsappen en e-mailen. Daarna kunnen zij doorstromen in reguliere (dig)itaaltrajecten en bijvoorbeeld een cursus Voor ’t zelfde Gelde aanbieden via U-Centraal. Om dit project mogelijk te maken, heeft DigiWijs laptops ter beschikking gesteld. Bibliotheek Utrecht en Stichting Lezen & Schrijven zijn initiatiefnemers en procesbegeleiders van ‘NT1’ers aan de knoppen.’