Politiek en jongeren: een goede match!

21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om te gaan stemmen. Onder jongeren is het percentage dat naar de stembus gaat laag. Vorig jaar bracht 66% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar hun stem uit bij de Tweede Kamer verkiezingen, terwijl in totaal 81,9 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging (Kiesraad, 2017). Om jongeren te stimuleren om actief te participeren in de maatschappij organiseerde Stichting Lezen & Schrijven samen met ProDemos in de bibliotheek Kanaleneiland Utrecht een bijeenkomst. Jongeren gingen in gesprek met de jongste kandidaat-raadsleden van Utrecht over wat hun bezighoudt.

40 jongeren en 9 partijen

Ongeveer 40 jongeren druppelden dinsdagavond 27 februari binnen bij bibliotheek Kanaleneiland. De meesten van hen zijn MBO-studenten op het ROC Midden Nederland. Zij komen om te praten over zaken als studiefinanciering, huisvesting voor starters, stageplaatsen, ambitie en wat hun ook maar bezighoudt. SP, D66, GroenLinks, VVD, PvdA, DENK, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en het CDA waren vertegenwoordigd met minimaal een kandidaat. De kandidaten waren bijna allemaal onder de 30 jaar. De jongste kandidaat was Fatlum Cosovic, hij is pas 16 jaar. Daadwerkelijk in de gemeenteraad terechtkomen is voor hem nog niet mogelijk. Pas wanneer hij 18 jaar is, zou dit kunnen.

Zeepkistje

Alle aanwezigen werden verwelkomd door Radj Ramcharan, projectleider bij Stichting Lezen & Schrijven. Hij legde uit dat je goede basisvaardigheden nodig hebt om bijvoorbeeld te kunnen stemmen en mee te kunnen doen in de maatschappij. Hij is initiatiefnemer van deze bijeenkomst. Ook Sylvia Volkert, consulent geletterdheid van de bibliotheek Utrecht, heette iedereen welkom als gastvrouw van deze avond. Brahim Fattah, medewerker van ProDemos, testte de politieke kennis van de deelnemers aan de hand van een korte quiz over gemeenteraadsverkiezingen. Daarna klom een afgevaardigde van elke aanwezige politieke partij op het spreekwoordelijke zeepkistje. Aan de hand van de vragen: wie zijn je ouders, waarom stel jij  jezelf kandidaat en wat doet jouw partij voor jongeren, presenteerden de kandidaten zichzelf in maximaal twee minuten. Het resultaat waren mooie persoonlijke verhalen van jonge mensen die iets willen betekenen voor hun stad en/of medemens. Zo vertelde een kandidaat-raadslid dat hij in armoede is opgegroeid. Hij wil zich onder andere inzetten voor mensen die op of onder de armoedegrens leven. Hij wil dat zij een eerlijke kans krijgen op een volwaardig bestaan.

Politiek en jongeren: een goede match!

Speeddaten met kandidaat-raadsleden

De speeddate was het volgende programma-onderdeel. Verdeeld door hele bibliotheek zaten de politici klaar om elke vijf minuten met een ander 

groepje jongeren in gesprek te gaan. Mooie informele gesprekken kwamen tot stand. Zo waren veel jongeren nieuwsgierig naar drijfveren van de politici en standpunten van partijen. De kandidaat-raadsleden zelf waren op hun buurt benieuwd wat deze jongeren bezighoudt en waar zij zorgen maken of waar zij sterke meningen over hebben. Bij de terugkoppeling gaven zowel de deelnemers als de politici hun mening over de avond. Deelnemer: “Ik vond eigenlijk dat veel partijen uiteindelijk hetzelfde willen. Ze willen dit alleen op een andere manier bereiken.” Potentieel raadslid: “Ik heb echt genoten van de gesprekken. Ik denk dat het belangrijk is dat we met jongeren in gesprek gaan of blijven om erachter te komen wat er bijvoorbeeld bij jongeren leeft.”

Locatie

Utrecht