Project ‘supermama’ in Westerkwartier gestart

Begin november is het project ‘supermama’ in het Westerkwartier gestart. Doel is financiële zelfstandigheid voor alleenstaande moeders.

Dit gebeurt door ze een steun in de rug te geven bij het zoeken naar een baan. Een van de nevendoelen is het stimuleren van (voor)lezen. “Het is een vernieuwend project en de eerste reacties zijn heel positief”, zegt projectleider Mariël de Bruijn. Aan de pilot van het ‘supermamaproject’ doen 21 moeders met jonge kinderen mee die twintig weken lang op maandagochtend met hun kinderen bijeenkomen in de sporthal in Doezum. Het vernieuwende aan supermama is volgens Mariël de Bruijn dat het project breed is opgezet en zich niet alleen richt op het schrijven van sollicitatiebrieven en je goed presenteren om werk te vinden. “We zetten in op empowerment.  Wat kan ik, wat wil ik en wat heb ik daarvoor nodig? We besteden ook aandacht aan onder andere gezondheid, opvoeding, financiën en taal. De breedte van onderwerpen spreekt de vrouwen aan.”

Speciaal programma
Werk zoeken valt niet mee voor alleenstaande moeders, zeker niet als de zorg voor de kinderen er ook nog is. “Voor de kinderen is er daarom een speciaal programma tijdens de workshops. Zij krijgen bewegingsles van een sportinstructeur en gaan bezig met taal met hulp van een voorleesconsulent van Biblionet Groningen.” Taalhuiscoördinator Ineke Punte en vier vrijwilligers leiden de bijeenkomsten in Doezum. Het team probeert het maximale uit de vrouwen te halen. “Supermama is niet alleen succesvol als ze een baan vinden, maar ook als ze uit hun isolement komen en actiever worden in de samenleving”, aldus Mariël de Bruijn.

Tweede reeks
In januari 2018 start een tweede pilotgroep met een reeks workshops van twintig weken. Het project is gericht op moeders met jonge kinderen uit de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn die krap bij kas zitten. Aan de voorbereidingen van supermama heeft een groot aantal partijen meegewerkt, waaronder Stichting Lezen & Schrijven, Alfa College, Noorderpoort, Biblionet, De Voedselbank en Humanitas.

Locatie

Groningen