Schuldpreventie / Thuisadministratie Humanitas aan de slag met Voor ’t zelfde geld

De afdeling Nieuwe Waterweg Noord van Humanitas heeft besloten om de samenwerking aan te gaan met Taal voor het Leven in Rijnmond. Vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie helpen de inwoners om de geldzaken en administratie op orde te brengen en te houden in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Deze vrijwilligers gaan daarbij ook inspelen op eventuele laaggeletterdheid.

Hoe werkt het?

Vrijwilligers voor het netwerk Schuldpreventie/Thuisadministratie Humanitas ondersteunen cliënten bij het sorteren van post, het aanleggen van een gedegen administratie en geven uitleg over brieven van instanties. Daarnaast activeren en motiveren zij mensen hen om zelf hun administratie weer op te pakken en bij te houden. Dat is voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de computer extra lastig.

Partnerschap

Samen organiseerden Humanitas en Stichting Lezen & Schrijven twee trainingen met Taalregisseur Maya Blom. Daarna gingen de vrijwilligers met het materiaal van Voor ’t zelfde geld aan de slag. De eerste training was een introductie over de samenhang tussen laaggeletterdheid & financiële zelfredzaamheid, signaleren, een kennismaking met de drie taalnetwerken (Schiedam, Vlaardingen en Maassluis) en uitleg over het materiaal. Tijdens de tweede training gingen de vrijwilligers oefenen met het materiaal van de methode Voor ’t zelfde geld.

Evaluatie

Inmiddels gebruiken 7 vrijwilligers het materiaal. Zij kunnen daarmee inspelen op eventuele laaggeletterdheid van de cliënten. In mei gaan we bespreken wat de eerste ervaringen zijn.

Contact

Meer informatie over Voor  ’t zelfde geld is hier te vinden. Ook interesse in het programma Voor ‘t zelfde geld? Neem contact op met Stichting Lezen & Schrijven via info@lezenenschrijven.nl. Ook vrijwilliger worden voor het netwerk Schuldpreventie/Thuisadministratie Humanitas? Neem contact op met de coördinator Yvonne Lopes via y.lopes@humanitas.nl.