Stagiaires aan de slag bij Taalhuizen Oldambt en Pekela

De Taalhuizen in Oldambt en Pekela geven stagiaires de kans om werkervaring op te doen en tegelijkertijd de Nederlandse taal beter te leren beheersen. Het gaat om NT2-ers die entreeopleidingen doen op het mbo. “Ze doen het heel goed en spreken de Nederlandse taal steeds beter”, vertelt stagebegeleider en Taalhuiscoördinator Marian Kiewiet.

Lubna Tabbah heeft haar stage bij de Taalhuizen bijna afgerond. Onlangs heeft ze een mbo1-test, waarin een docent van Noorderpoort haar werkzaamheden beoordeelde, met succes doorstaan. “Ik schenk koffie en thee, ontvang de deelnemers en help collega’s in het Taalhuis”, zegt Lubna. “Ook help ik mee bij het knutselen met kinderen door materialen te verzamelen en ondersteun ik bij de computerlessen.” Lubna is gevlucht uit Syrië waar ze kleuterjuf was en woont nu drie jaar in Oude Pekela. Ze loopt twee dagen per week stage in het Taalhuis in haar woonplaats en een dag in het Taalhuis in Winschoten. “Wat ik leuk vind aan de stage? Het contact met de mensen en dat ik op deze manier de cultuur en de taal leer.”

Aanmeldingen

Taalhuiscoördinator Marian Kiewiet begeleidt Lubna en de andere stagiaires. “We hebben ook een stagiaire die oorspronkelijk uit Somalië komt. Ze doet veel administratief werk en geeft computerles aan laaggeletterden. Zij kan straks zelfs doorstromen naar mbo niveau 3”, aldus Marian. “In het begin steek ik best veel tijd in het begeleiden. Daarna gaan ze meer hun eigen gang.” De Taalhuiscoördinator heeft momenteel de handen ook vol met de vele aanmeldingen van mensen die beter willen leren en schrijven. “We hebben nu 90 deelnemers in het Taalhuis van Pekela en 20 vrijwilligers. In het Taalhuis Oldambt zijn ruim 200 deelnemers en ruim 40 vrijwilligers actief. We krijgen twee nieuwe deelnemers per week in Oude Pekela en in Oldambt zelfs nog iets meer. Steeds meer organisaties zijn zich ervan bewust hoe belangrijk het is dat laaggeletterden steun krijgen vanuit een Taalhuis.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de Taalhuizen in Oldambt en Pekela per e-mail contact op met Taalhuiscoördinator Marian Kiewiet: taalhuisoldambt@hotmail.com of taalhuispekela@outlook.com.

Stagiaires aan de slag bij Taalhuizen Oldambt en Pekela