Taalakkoord breidt verder uit in Noord-Holland Noord

Op 28 juni zijn bij Noorderkwartier in Schagen nog eens vijf organisaties aangesloten bij het Taalakkoord Noord-Holland Noord. In totaal zijn inmiddels al 51 organisaties aangesloten. Zij zetten zich enthousiast in om laaggeletterdheid te bestrijden en de taalvaardigheid in deze regio te vergroten. Het Taalakkoord Noord-Holland Noord is een initiatief van Leerwerkloket NHN en Stichting Lezen & Schrijven, ondersteund door RPAnhn.

Het Taalakkoord is gericht op bevordering van taalvaardigheid en kent een regionale afdeling in de vorm van Taalakkoord Noord-Holland Noord. De nieuw aangesloten organisaties zijn de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH), Jumbo Zwaagdijk, restaurant STOER uit Alkmaar, restaurant d’Oude Waegh uit Hoorn en Inova uit Alkmaar. Met hun aansluiting bij het Taalakkoord streven zij naar het verbeteren van taal-, reken- en digitale vaardigheden van hun inwoners, medewerkers en klanten. Want 1 op de 9 Nederlanders is laaggeletterd. Deze mensen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.  Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. De groei van het Taalakkoord Noord-Holland Noord vanaf de start eind 2016 laat zien dat organisaties in deze regio de aanpak laaggeletterdheid actief ondersteunen.

Taalhuizen

Zo ook de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, waarvoor wethouder Elly Beens (Heiloo) de honneurs waarnam. De gemeenten vinden het belangrijk dat inwoners en ondernemers, maar ook medewerkers van de gemeenten, goede taal-, reken- en digitale vaardigheden hebben. “Voor inwoners en medewerkers die zichzelf willen verbeteren, willen wij de gelegenheid creëren om daaraan te kunnen werken, “ aldus Beens. “Want we willen dat iedereen kan meedoen en zichzelf kan redden. Met of zonder hulp van een ander.” Zo openden Bergen, Castricum en Heiloo in september en november vorig jaar Taalhuizen. Een taalspreekuur in Uitgeest zit ook in de planning.

Over het Taalakkoord Noord-Holland Noord

In het Taalakkoord Noord-Holland Noord zijn afspraken voor de aanpak laaggeletterdheid vastgelegd, met duidelijke afspraken over de ambities en resultaten. Het sluit aan bij het landelijke programma Tel mee met Taal (telmeemettaal.nl). Bedrijven en organisaties die interesse hebben om aan te sluiten, kunnen contact opnemen met projectleider Anita Metzelaar, telefoon 06 – 21 23 52 27 of e-mail anita@leerwerkloketnhn.nl.

Taalakkoord breidt verder uit in Noord-Holland Noord