TaalHelden 2017 tonen bijzondere inzet voor geletterd Brabant

Vandaag heeft RTL Nieuws presentator Meike de Jong in Veldhoven de Brabantse TaalHelden bekendgemaakt: Ria van Ras uit Aarle-Rixtel (Taalcursist), Miriam Storck uit Veghel (Taalbegeleider) en Carel Visser uit Moerdijk (Bruggenbouwer). TaalHelden zijn mensen die zich bijzonder verdienstelijk inzetten voor een beter geletterd Nederland. De bekendmaking vond plaats in de Week van de Alfabetisering (4 t/m 10 september).

Brabants TaalHeld in de categorie ‘cursisten’ Ria van Ras: “Ik dacht dat ik de enige was in Europa die moeite had met lezen en schrijven, maar toen ik begon met een cursus was er een klas vol!” Genomineerde TaalHeld en ex-laaggeletterde Jan Kemps: “Ik ben voor 20% ambassadeur voor mezelf, maar vooral om mensen te helpen, zodat ze net als ik beter leren lezen en schrijven.”

In de afgelopen maanden heeft iedereen zijn of haar TaalHeld kunnen nomineren. Een onafhankelijke jury, bestaande uit vertegenwoordigers van formele en non-formele taalaanbieders (Zet een punt…, Ster college, LEV Groep), bibliotheken (Breda en De Lage Beemden), gemeenten (Waalwijk), Cubiss, Stichting ABC, Leren & Werken en Stichting Lezen & Schrijven koos uit deze aanmeldingen per categorie één winnaar.

170.000 Brabanders

Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In Brabant hebben 170.000 inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. Zo is deze week een Brabantse campagne gestart met Taalambassadeurs (ex-laaggeletterden) in de hoofdrol. Zij vertellen via video’s, posters en Facebook hoe het is om niet goed te kunnen lezen en schrijven en zij motiveren andere laaggeletterde Brabanders om ook een cursus te volgen. De verhalen zijn te bekijken op www.lezenenschrijven.nl/brabant.

Brabantse TaalHelden dingen mee in landelijke verkiezing

In alle twaalf de provincies worden deze week de TaalHeldenprijzen uitgereikt. Zie voor een overzicht van alle provinciale TaalHelden lezenenschrijven.nl/taalhelden. Uit deze provinciale TaalHelden worden in januari 2018 drie landelijke TaalHelden verkozen. Deze landelijke prijs zal worden uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden.

Locatie

Noord-Brabant