TaalHelden 2018 tonen bijzondere inzet voor geletterde provincie Utrecht

Vandaag zijn de drie Taalhelden van de provincie Utrecht bekendgemaakt. Johan Stets uit Utrecht, Louay Biram uit Utrecht en Jiska Huseman uit Amersfoort gingen er met de titel Taalheld vandoor. Zij werden verkozen tot Taalhelden vanwege hun unieke en bijzondere inzet voor taal. Met de regionale TaalHeldenverkiezingen vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.

In totaal waren 14 mensen en/of samenwerkingen genomineerd voor de regionale verkiezing. “TaalHelden zijn mensen die zich in het bijzonder inzetten voor een beter geletterd Nederland. Het zijn de mensen die eruit springen: echte doorzetters of mensen die er alles aan doen om iemand anders verder te helpen”, zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven. “Uiteindelijk zijn natuurlijk alle genomineerden helden, vanwege de ontwikkeling die zij doormaken of die zij anderen helpen doormaken.”

TaalHelden 2018 tonen bijzondere inzet voor geletterde provincie Utrecht

Taalcursist

Johan Stets is gekozen als taalheld in de categorie Taalcursist, omdat hij in 2016 op volwassen leeftijd taallessen bij Prago ging volgen. Hetzelfde jaar werd hij al Taalambassadeur. Als Taalambassadeur zet hij zich vrijwilliger in om laaggeletterdheid bekendheid te geven en anderen te motiveren ook te werken aan hun lees- en schrijfproblemen. Hij heeft vele interviews en presentaties gehouden, met als hoogtepunt zijn deelname aan het tv-programma ‘This time, next year’. Johan is donderdag 4 oktober aanstaande te zien op RTL 4 in dit programma.

Taalbegeleider

Louay Biram is gekozen als taalheld in de categorie Taalbegeleider, omdat hij zich vanuit de positie van deelnemer heeft ontwikkeld tot begeleider van een aantal zelfhulpgroepen en de lesmethode Gezonde Taal heeft geïmplementeerd. Louay: “Ik vind het prachtig dat ik verkozen ben tot taalheld. Maar ik vind eigenlijk iedereen hier een taalheld. Die prijs, daar gaat het mij niet om. Ik vind het mooi dat ik vandaag, tijdens deze bijeenkomst, vele nieuwe mensen heb ontmoet. Elkaar versterken en samenwerken is heel belangrijk om meer mensen te kunnen helpen."

Bruggenbouwer

Jiska Huseman is gekozen als taalheld in de categorie Bruggenbouwer. Zij heeft het project taalmaatjes binnen humanitas-eemland als vrijwilliger-coördinator in haar eentje professioneel uitgebouwd. In 2,5 jaar is het aantal deelnemers en vrijwilligers verdubbeld tot circa 70 personen.

Landelijke TaalHeldenprijs

Alle regionale TaalHelden doen mee aan de landelijke Taalheldenverkiezing op 24 januari, met onder andere H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden. Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In provincie Utrecht heeft circa 8% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.weekvandealfabetisering.nl