TaalHeldenprijs Overijssel

Deze week zijn de drie Taalhelden van Overijssel bekendgemaakt door een onafhankelijke jury bestaande uit Geja de Koekkoek (manager Leren en Werken Stedenvierkant), Paul Hulman (adviseur Rijnbrink) en Jan Binnenmars (oud-wethouder gemeente Twenterand). Ricardo Hensema uit Raalte, Marga van de Merwe uit Raalte en Sanne Klaassen uit Hengelo ontvingen een taallintje, ieder vanwege zijn of haar unieke en bijzondere inzet voor taal. Met de regionale TaalHeldenverkiezingen vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.

In totaal waren 11 mensen genomineerd voor de regionale verkiezing. “Taalhelden zijn mensen die zich in het bijzonder inzetten voor een beter geletterd Nederland. Het zijn de mensen die eruit springen: echte doorzetters of mensen die er alles aan doen om iemand anders verder te helpen”, zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven. “Uiteindelijk zijn natuurlijk alle genomineerden helden, vanwege de ontwikkeling die zij doormaken of die zij anderen helpen doormaken.”

Taalcursist

Ricardo Hensema is gekozen als taalheld in de categorie Taalcursist. Toen hij wist dat hij vader zou worden, besefte hij dat hij zijn dochtertje zou willen voorlezen en willen helpen met huiswerk. Samen met zijn werkgever is hij opzoek gegaan naar taalondersteuning. Via het taalpunt werkt hij al twee jaar samen aan zijn taal. Nu brengt hij het over op anderen en binnenkort wordt hij zelfs ambassadeur. Daarom heeft de jury hem gekozen. “Er gaat een wereld voor me open! Ik ben een nog stoerdere kerel dan ik al was,” zei hij met een grote glimlach. 

Taalbegeleider

Marga van de Merwe gekozen als taalheld in de categorie Taalbegeleider. Zij is begonnen als cursist, maar ze is zo enthousiast dat ze nu anderen begeleidt in het leren van de taal en het omgaan met de computer. Ze doet dit specifiek voor de doelgroep mensen met een verstandelijke beperking. “Ik ben erg blij en trots op deze taalheldenprijs!”

Bruggenbouwer

Sanne Klaassen is gekozen als taalheld in de categorie Bruggenbouwer, omdat ze een actieve bruggenbouwer is die veel kansen ziet en hier ook op inspringt. Zij ziet de mens achter de cursist en ze heeft veel georganiseerd in het non-formele taalaanbod. “Alle 125 vrijwilligers doen zoveel goed werk, ik weet dan nooit wie ik moet nomineren. Ik had er niet bij stil gestaan dat ik zelf ook genomineerd kon worden!”

Alle regionale Taalhelden mogen meedoen aan de landelijke Taalheldenverkiezing in januari. Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In Overijssel heeft circa 11,2% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.weekvandealfabetisering.nl