Taalvrijwilligers Drenthe en Groningen getrakteerd op studiedag

Groningse en Drentse taalvrijwilligers mochten begin november meedoen aan twee inspirerende studiedagen. De bijeenkomsten werden georganiseerd door Stichting Lezen & Schrijven in samenwerking met het Zorg Innovatie Forum (ZIF), penvoerder van het project Kans voor de Veenkoloniën. Beide dagen trokken veel vrijwilligers.

De studiedag voor taalvrijwilligers uit de provincie Groningen werd op vrijdag 2 november gehouden in het Veenkoloniale museum in Veendam. Hier kwamen ongeveer 25 vrijwilligers samen. Gastsprekers waren Eric van Oosterhout (TaalHeld 2018) en Frits Alberts, voorzitter van de stuurgroep Kans voor de Veenkoloniën, die beiden de vrijwilligers warm toespraken. Daarna was er gelegenheid om aan te schuiven bij drie verschillende workshops. Tussendoor werden de vrijwilligers voor hun inzet getrakteerd op een lunch. Afsluitend was er amusement van het Taalhuis, waarbij Taalhuis Pekela de groep een divers repertoire voorschotelde. Zo las taalambassadeur Bassam uit Syrië zelf een eigen geschreven verhaal voor waar iedereen stil van werd, was er gitaarmuziek met een link naar taal en las Taalheld Petra Groen een gedicht voor. Allemaal manieren om je te uiten in de vorm van taal.

Ervaringen uitwisselen

De studiedag voor Drenthe vond op vrijdag 9 november plaats in Borger, bij hotel/restaurant Vlint 21. Hier werden rond de 65 Drentse vrijwilligers enthousiast toegesproken door wethouder Albert Trip, gevolgd door wederom Frits Alberts. Het amusement werd verzorgd door Erwin de Vries, die op blote voeten zijn mooie Groningse liederen speelde. “Aan het eind van beide studiedagen was er gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje gezellig met elkaar ervaringen uit te wisselen of gewoon lekker bij te kletsen”, vertelt medeorganisator Anita Westhuis, projectleider Rayon Noord van Stichting Lezen & Schrijven.

Taalvrijwilligers Drenthe en Groningen getrakteerd op studiedag

Leerzame dagen

De vrijwilligers waardeerden beide studiedagen, bleek uit de evaluatieformulieren die massaal na afloop werden ingevuld. “We kregen allemaal positieve reacties. Men vond het twee hele mooie, leerzame en inspirerende dagen.”

Ook taalvrijwilliger worden?

Wil je anderen ook helpen bij het verbeteren van hun taalvaardigheden? Kijk dan op taalvoorhetleven.nl/taalvrijwilliger voor meer informatie en meld je aan.