Training voor Groninger Taalambassadeurs

Zes nieuwe Taalambassadeurs uit de stad Groningen krijgen een training om als ervaringsdeskundige op het gebied van laaggeletterdheid aan de slag te gaan. In vier middagen leren ze hun eigen verhaal te vertellen op onder andere bijeenkomsten, in Taalhuizen en soms voor de media. De kersverse Taalambassadeurs zijn enthousiast over de training en hun nieuwe rol.

De Taalambassadeurs hebben allemaal een achtergrond als laaggeletterde. Dankzij het volgen van passend onderwijs hebben ze nu minder moeite met lezen en schrijven. Omdat zij weten hoe het is om laaggeletterd te zijn, kunnen ze het gemakkelijker bespreekbaar maken. “Door hun eigen ervaringsverhaal te vertellen laten ze zien dat laaggeletterdheid niet iets is om je voor te schamen”, aldus Joke van der Tuin van het Alfa-college in Groningen, begeleider van de Taalambassadeurs. De stichting ABC organiseert de training, Stichting Lezen & Schrijven maakt vervolgens gebruik van de Taalambassadeurs door ze bijvoorbeeld in te zetten voor campagnes.

Presentatievaardigheden

Tijdens de trainingen leren de Taalambassadeurs voornamelijk hoe ze hun ervaringen met laaggeletterdheid goed kunnen overbrengen op anderen. Ook oefenen ze onder andere presentatievaardigheden en het geven van interviews. “De eerste training was het nog even aftasten, maar nu zijn ze allemaal positief.” Dat beaamt deelnemer Henk Bijlholt: “Ik heb er geen spijt van dat ik mee doe want de training is heel leerzaam!” Ook John Groenboom is enthousiast: “De training is een uitdaging waardoor we ook weer veel over onszelf leren.”

Mbo-studenten Alfa-college

Binnen het Alfa-college zijn mbo-studenten bezig met het project ‘DigiTaalBeter’. Ook hier worden de Taalambassadeurs voor ingeschakeld. De opleidingen Educatie en Inburgering, Mediavormgever en Medewerker marketing en communicatie maken gebruik van de ervaring van de Taalambassadeurs. De ambassadeurs nemen plaats in een klankbordgroep en beoordelen (eind)producten van de studenten. De producten worden gemaakt om laaggeletterden met Nederlandse achtergrond beter te bereiken en te werven. Ze worden gepresenteerd tijdens de week van de Alfabetisering. ‘DigiTaalBeter’ is een cross-over tussen het mbo en de afdeling Educatie en Inburgering om studenten van het mbo bewuster te maken van het thema laaggeletterdheid. De Taalambassadeurs kunnen verder worden gevraagd om brieven van bijvoorbeeld gemeenten te beoordelen op leesbaarheid. Of ze kunnen worden ingezet als mystery guest in organisaties om te testen of daar op een begrijpelijke manier met hen gecommuniceerd wordt.

Meer weten?

Benieuwd naar wat Taalambassadeurs nog meer doen en naar hun verhalen? Kijk dan op lezenenschrijven.nl/taalambassadeurs

Training voor Groninger Taalambassadeurs