Tweejarig bestaan taalpunt VUmc

Vanaf de start van Taalpunt VUmc in 2015 staan taalvrijwilligers Irene en Marianne klaar voor patiënten die moeite hebben met het lezen van o.a. patiëntenfolders en het invullen van medische vragenlijsten.

Irene en Marianne zijn vaak te vinden op de werkvloer om baliemedewerkers te informeren over deze nieuwe dienst of om presentaties te geven aan de ‘witte jassen’. Het doel van deze presentaties is het creëren van awareness bij zorgverleners m.b.t. het signaleren van laaggeletterdheid en lage gezondheidsvaardigheden.

Maar dit is nog niet alles. Het team van Taalpunt VUmc helpt bij het ontwikkelen van trainingen voor toekomstige taalvrijwilligers. En voor diverse interne afdelingen heeft het team documenten en folders gescreend op leesbaarheid. Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt er altijd extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid in VUmc. Soms op een ludieke manier, zoals het husselen van de letters op de menukaart van het personeelsrestaurant. Wat kan het lastig zijn om zonder aankondiging en in alle haast ‘brdj bl’ te moeten ontcijferen, over het creëren van awareness gesproken!

Vorig jaar heeft het team de expositie ‘Kunt u dat even uitleggen?’ over veilig medicatiegebruik georganiseerd in samenwerking met KNMP. Bezoekers konden een e-learning programma volgen en meerdere films bekijken over laaggeletterdheid. Ook dit jaar zal het team een mooi programma in elkaar zetten voor de Week van de Alfabetisering.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Taalpunt VUmc op www.vumc.nl/taalpunt

 

Locatie

Noord-Holland