Voel je goed! bij het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen

Hoe kunnen we inwoners van Nijmegen helpen hun gezondheidsvaardigheden te vergroten? Meer in het bijzonder: hoe kunnen we laagopgeleide volwassenen bereiken die moeite hebben met taal en het verwerken van informatie? Deze vragen stelt José Keetelaar, werkzaam bij GGD Gelderland-Zuid, zichzelf voortdurend. Zij zocht samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven, in de persoon van Lisanne Veraart, om met haar mee te denken. Dat leidde tot het idee om gezond gewicht, een gezondere leefstijl en je lekkerder in je vel voelen tot invalshoek te maken. De aanpak die daar prima bij leek te passen was Voel je Goed!, van het programma Taal voor het Leven. 

De eerste stappen

Er volgde een periode van praten, lobbyen en zoeken naar samenwerkingspartners. Het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen (WBRN) zag deze aanpak helemaal zitten. Het bedrijf nodigde deelnemers uit en stelde een ruimte ter beschikking. Ook de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) was enthousiast en zorgde voor stagiaires. Studenten Ricky Frissen en Roos Hollander pakten deze uitdaging met veel plezier op. Vijftien weken lang hebben ze een groep van acht deelnemers begeleid met humor, geduld en een hoop energie. De deelnemers bleken bereid na te denken over hun voedingspatroon en leefstijl. Ze vergrootten hun kennis over gezondheid en voeding en leerden de informatie zelf opzoeken. Uiteindelijk hadden ze de moed de stap naar verandering te zetten. Waar eerst nog twijfels waren of de duur van het project Voel je goed! niet te lang zou zijn, bleken de weken gaandeweg nog aan de krappe kant. Iedereen, van deelnemers tot werkgever, is trots op de resultaten. Groepsleden gingen meer bewegen, ze voelden zich veel lekkerder en vielen samen ruim 26 kilo af. Daar kregen ze heel wat complimenten over! Een aantal deelnemers lichtte toe:

“Ik ben meer gaan bewegen tijdens de cursus. Het wandelen tijdens de pauze beviel zo goed dat ik het nu ook op andere dagen tijdens de pauze doe,” aldus een deelnemer. Een andere deelnemer zegt: “Ik merk vooral dat ik ben afgevallen doordat mijn buik niet meer in de weg zit bij het strikken van mijn veters.”

De volgende ronde

Gelukkig blijft het niet bij één groep Voel je Goed! bij het Werkbedrijf. Omdat het zo positief is verlopen, komt er in september weer een nieuwe ronde! Het goede nieuws is verder dat het bedrijf zich nu ook voorbereidt om een stapje verder te gaan. Samen met de gezondheidsmakelaars van GGD Gelderland-Zuid buigt het zich over een plan voor gezondere werknemers in een gezondere omgeving. Vitaliteit en een gezonde leefstijl staan hoog in het vaandel bij het Werkbedrijf. 

Lisanne Veraart, inmiddels taalcoördinator Rijk van Nijmegen in dienst van de gemeente Nijmegen, is blij dat ze samen met José Keetelaar dit initiatief genomen heeft. Voor hen is het een prachtig voorbeeld van ‘een leven lang leren’, van een aanpak die werkt en van een geslaagde samenwerking tussen bedrijven, opleiding, gemeente en GGD. Bovendien blijkt Voel je goed! een prima middel om in te zetten bij het vergroten van gezondheidsvaardigheden. Wat wil je nog meer? 

Wil je meer weten over de aanpak van Voel je goed!, dan kun je contact opnemen met Florielle Ruepert, projectleider van Stichting Lezen & Schrijven.