Voel je goed! in de Veenkoloniën

Een gezonder gewicht en je gezonder voelen. Dat is doel van de aanpak ‘Voel je goed!’ in de Veenkoloniën die eind 2017 in Emmen is gestart, als onderdeel van het project Taalkans. Binnenkort wordt ‘Voel je goed!’ ook in andere Drentse en Groninger plaatsen aangeboden.

Het project Taalkans van Stichting Lezen & Schrijven pakt de laaggeletterdheid in deze regio aan. Naast het leren van basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen, maakt ook het verbeteren van gezondheidsvaardigheden deel uit van het project. Bij een op de drie mensen in de Veenkoloniën zijn die namelijk beperkt. Met ‘Voel je goed!’ gaan vrijwilligers aan de slag met mensen die willen werken aan een gezonder gewicht en die advies en tips willen in begrijpelijke taal. “Iemand is gezondheidsvaardig als hij of zij gezondheidsinformatie goed kan verwerken. Denk bijvoorbeeld aan het verkrijgen, begrijpen, beoordelen en gebruiken van informatie over gezond eten en bewegen”, zegt Anita Westhuis, projectleider Taalkans voor de Veenkoloniën.

Bewustmaken

Getrainde vrijwilligers geven lessen gezondheidsvaardigheden, elke week een les, 20 weken lang. Bea Mallon, een van de vrijwilligers, gaat in de cursus in op onder andere de Beweegrichtlijn, de Schijf van Vijf en leert de deelnemers trucjes. Het gaat er dan vooral om ze bewust te maken van hun eetpatroon. “Ik leer ze om op hetzelfde tijdstip te eten, altijd aan tafel en van een bord.” Achter iedereen met overgewicht zit een verhaal. Daarom bestaat een groot deel van de cursustijd uit samen in gesprek zijn. “Soms voel ik me meer een psychologe dan afvalbegeleidster”, lacht ze. “Maar de gesprekken helpen wel. De deelnemers geven aan dat ze er baat bij hebben en zich er gelukkiger door voelen. Dan bereik je je doel dus ook.” Parallel aan de lessen gezondheidsvaardigheden zijn er ook individuele contactmomenten met een diëtist.

Voel je goed! in de Veenkoloniën Voel je goed!-deelnemers in Emmen

Nieuwe groepen

De eerste groep cursisten is eind 2017 gestart in Emmen. Binnenkort volgen nieuwe groepen in Emmen (2), Klazienaveen en Hoogeveen. Taalkans valt onder het programma Kans voor de Veenkoloniën, waarover het Zorg Innovatie Forum (ZIF) de coördinatie heeft. De komende maanden wordt het uitgerold in Veendam, Pekela en Hoogezand. Ook sociale werkvoorzieningschap Wedeka wil van start met Voel je goed!. Westhuis: “We merken dat er behoefte is aan het verbeteren van de gezondheid.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie over ‘Voel je goed!’ contact op met Anita Westhuis: Anita@lezenenschrijven.nl.

Locatie

Drenthe