‘Voor ’t zelfde geld’ helpt laaggeletterden met hun administratie

Het op orde krijgen en houden van je persoonlijke financiële situatie is een eerste voorwaarde om geldzorgen te voorkomen of te verminderen. Om laaggeletterden een houvast te bieden bij het op orde brengen en houden van hun administratie is de lesmethode Voor ‘t zelfde geld ontwikkeld.

“Door het volgen van de lessen krijg de deelnemers een goed overzicht van hun financiën en alles wat daarbij hoort. Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen laaggeletterdheid en armoede. Het is daarom erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden,” vertelt Ria Sluiter, Teamleider Kennis & Innovatie van Stichting Lezen & Schrijven.

 

Pilot in Utrecht

Marleen van Zijl, van welzijnsorganisatie U-Centraal, vertelt: “Op 3 maart starten wij met een pilot van Voor ’t zelfde geld. Wij zien in de praktijk dat niet goed kunnen lezen en schrijven een beperking vormt voor het op orde brengen van de financiële administratie. Wij komen vaak situaties tegen waarin mensen grote schulden hebben. Het materiaal van Voor ’t zelfde geld kan hierbij helpen. Het is laagdrempelig en simpel. Ik ben er enorm enthousiast over. Als de pilot een succes blijkt, willen we op zoveel mogelijk locaties aan de slag met Voor ’t zelfde geld.”

 

Voor 't zelfde geld

Verschillende thema's

De methode Voor ’t zelfde geld gaat over verschillende thema’s, zoals internetbankieren, onverwachte uitgaven en verzekeringen. Het materiaal bevat lees-, reken- en schrijfopdrachten. Het taalniveau van de lessen ligt rond 1F. Verder is het materiaal zo ontwikkeld dat vrijwilligers er goed mee kunnen werken. Voor hen is er ook een speciale vrijwilligersgids beschikbaar.

Benieuwd hoe Voor ‘t zelfde geld eruitziet? Bekijk hier een voorbeeld en lees meer over de lesmethode.

 

Locatie

Landelijk