Vrouwen nemen kijkje in de zorg gemeente Steenwijkerland
Afgelopen januari is er in Steenwijkerland een project van start gegaan waarbij een tiental vrouwen een inkijkje hebben gekregen in het werken in de zorg en/of dienstverlening. De vrouwen zijn geselecteerd via de sociale dienst (IGSD) in Steenwijkerland/Westerveld. Taalpunt Steenwijkerland, Stichting Mensenwerk te Meppel en Stichting Lezen & Schrijven werken samen in dit project.
Inhoud lessen
Een docent van het Drenthe College en de taalpuntdocent van Steenwijkerland hebben samen de geselecteerde deelnemers twee dagdelen per week les gegeven in wat het in Nederland betekent om in de zorg of dienstverlening te werken. Om het beginniveau te bepalen is er bij iedere deelnemer de taal- en rekenmeter afgenomen. Het lesmateriaal van de theorielessen werd digitaal aangeboden, waardoor de deelnemers hun kennis over digitale vaardigheden ook hebben kunnen verbeteren. Naast de theorielessen hebben de deelnemers ook stagegelopen in buurthuizen, zorgcentra en een ziekenhuis.
Het belang van taal in de zorg
Taal speelt een belangrijke rol om goed te kunnen functioneren, ook in deze sector. Voorbeelden van onderwerpen die aan bod zijn gekomen zijn bijvoorbeeld: Hoe communiceer je met je collega’s en met cliënten? Aan welke regels moet je je houden? En welke woorden horen daarbij? Maar ook: hoe presenteer je jezelf? En wat zijn je kwaliteiten en vaardigheden? Daarnaast is er aandacht besteed aan het schrijven van een goede sollicitatiebrief. De deelnemers hielden een stageboekje bij om hun ervaring in te noteren en kwamen tijdens de lessen ook terug met vragen die ze in de praktijk hadden opgedaan. Bijvoorbeeld: bij het inschenken van een kopje koffie vraagt een gast om een zoetje, maar wat is een zoetje?
Het resultaat
Aan het eind van deze laatste les kwamen de vertegenwoordigers van de betrokken partijen en wethouder Tiny Bijl uit Steenwijkerland op bezoek om de deelnemers hun welverdiende certificaten uit te reiken. Het resultaat van dit project is dat er zes dames in gesprek gaan met een thuiszorgorganisatie. Drie dames hebben het voornemen om verder te leren voor een diploma op MBO2 niveau in de kinderopvang of de zorg. Eén dame heeft inmiddels een betaalde baan!

Maar het belangrijkste is: door middel van goede samenwerking van de verschillende partijen en de inzet van formele taalondersteuning, non-formele taalondersteuning én praktijkervaring is het mogelijk gebleken om deze vrouwen toe te leiden naar school of werk. Dit is een startpunt. Nu is het aan hen om zich nog verder te ontwikkelen om hun toekomst rooskleuriger te maken op het gebied van werk en inkomen.
Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Hella Wolschrijn via hellawolschrijn@lezenenschrijven.nl.