Wethouder Jerzy Soetekouw verrast Taalhelden

Afgelopen woensdag zijn de drie Taalhelden van de provincie Flevoland bekendgemaakt. Marina Wapperom, Onno Hastman en Arzu Karadeniz  werden verrast door wethouder Jerzy Soetekouw. Zij zijn verkozen tot de Taalheden van de provincie Flevoland 2018, ieder vanwege zijn of haar unieke en bijzondere inzet voor taal. Met de regionale TaalHeldenverkiezingen vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.

“TaalHelden zijn mensen die zich in het bijzonder inzetten voor een beter geletterd Nederland. Het zijn de mensen die eruit springen: echte doorzetters of mensen die er alles aan doen om iemand anders verder te helpen,” zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven. “Uiteindelijk zijn natuurlijk alle genomineerden helden, vanwege de ontwikkeling die zij doormaken of die zij anderen helpen doormaken.”

Wethouder Jerzy Soetekouw verrast Taalhelden

Taalcursist

Marina Wapperom is gekozen als taalheld in de categorie Taalcursist omdat zij op volwassen leeftijd is gestart met lessen Nederlands op het ROC van Flevoland. Marina rijdt 2 keer per week van Swifterbant naar Almere om naar school te gaan. Daarnaast is ze Taalambassadeur bij Stichting Lezen & Schrijven. Als ambassadeur zet zij zich vrijwillig met hart en ziel in om anderen te stimuleren om ook hun wereld te vergroten. Wethouder Soetekouw over Marina: “Marina is een inspiratiebron voor mensen die net als zij ook worstelen met lezen en schrijven”. 

Taalbegeleider

Onno Hastman is gekozen als taalheld in de categorie Taalbegeleider, omdat hij een zeer actieve vrijwilliger is bij het digiTaalhuis Almere én taalmaatje is van een jongeman bij Humanitas. Beide taken vervult hij met veel passie en succes. De wethouder over Onno:  “Ik heb veel waardering voor Onno en de manier waarop hij gepassioneerd andere mensen helpt met taal”. 

Bruggenbouwer

Arzu Karadeniz is gekozen als taalheld in de categorie Bruggenbouwer omdat zij vanuit haar rol als wijkwerker al langere tijd laaggeletterdheid op de kaart zet. Zij zoekt samenwerking met verschillende partijen om mensen bewust te maken van deze problematiek. Daarnaast informeert zij diverse organisaties en brengt deze ook bij elkaar. Samen met deze organisaties zoekt zij naar oplossingen. Ze is een stimulerende en verbindende factor, met een groot hart voor de doelgroep. Jerzy Soetekouw over Arzu: “Zij bedenkt mogelijkheden om laaggeletterden te bereiken en werkt taboedoorbrekend.”

De Taalhelden werden tijdens hun activiteit verrast door de wethouder en hun benoeming. Bij het bezoeken van de Taalhelden kreeg wethouder Soetekouw hulp van de Razende Reporters van Stichting Lezen & Schrijven. De Razende Reporters zijn taalambassadeurs die zelf reportages en interviews maken over onderwerpen rondom laaggeletterdheid

Landelijke verkiezing

Alle regionale TaalHelden mogen meedoen aan de landelijke Taalheldenverkiezing in januari. Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In provincie Flevoland heeft bijna 16% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.taalvoorhetleven.nl.