WNK Personeelsdiensten investeert in meer dan ‘werk’

WNK Personeelsdiensten in Alkmaar is met een pilot-project gestart. Werken aan zelfredzaamheid en zelfstandigheid van alle medewerkers, dat is het doel van dit re-integratie en sw-bedrijf. Stichting Lezen & Schrijven werkt mee door middel van de budgetcursus ‘Voor ’t Zelfde Geld’ en met een training voor medewerkers die taalcoach willen worden voor één van hun collega’s. 

Voor ’t Zelfde Geld 

In december 2018 startte de eerste groep van 6 medewerkers met verschillende leerwensen. Eén aspect wilde iedereen onder de knie krijgen: inzicht krijgen in inkomsten en uitgaven. Tijdens de cursus maakten deelnemers een overzicht van inkomsten en vaste lasten. Ook leerden ze om een kasboek bij te houden van de dagelijkse boodschappen. De deelnemers droegen zelf ook onderwerpen aan: uitleg over het loonstrookje, belasting en zorgverzekering. En slim boodschappen doen. In elke les was er ook aandacht voor een rekenonderwerp zoals procenten, optellen of korting berekenen.  
 

WNK Personeelsdiensten investeert in meer dan ‘werk’

Goede tips 

Nog waardevoller dan de werkmap en de uitleg, waren de tips die de cursisten elkaar gaven. “Een Spotify-abonnement hoef je niet voor een heel jaar af te sluiten, één maand kan ook.” En: “Bekijk de aanbiedingen van de supermarkt op je telefoon en je bent goedkoper uit.” 

Vervolg 

De eerste groep heeft de cursus met goede resultaten en naar tevredenheid afgerond. Ze hebben een beter inzicht in hun situatie en kennen de nodige financiële termen. Een goede stap in de richting van financiële zelfstandigheid. Een tweede groep is inmiddels gestart. Het Taalhuis Alkmaar heeft vrijwilligers gevonden die nu getraind worden om Voor ’t Zelfde Geld een vaste plek te geven, niet alleen bij WNK maar in heel Alkmaar en omgeving. 

WNK-taalcoaches: collega’s voor collega’s 

WNK inventariseerde de wens van medewerkers om hun basisvaardigheden te verbeteren. Daar was zeker belangstelling voor. Maar er gebeurde ook iets bijzonders: sommige medewerkers wilden zelf geen hulp, ze willen juist hun collega’s helpen met om beter te lezen en schrijven. 

Training WNK-taalcoaches 

Drie WNK-medewerkers volgden in werktijd een op maat gemaakte basistraining van Taal voor het Leven. In ‘de stille uurtjes’ gaan zij hun laaggeletterde of anderstalige collega’s ondersteunen bij lezen, schrijven en spreken. Taalhuis Alkmaar inventariseert en maakt de match. De taalcoaches krijgen supervisie van Stichting Lezen & Schrijven als de coaching is gestart. 

Taalambassadeurs 

Binnenkort gaan drie werknemers de cursus ‘Zeg het voort’ van Stichting ABC volgen. Daarmee worden zij opgeleid tot Taalambassadeur. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief!