Zaterdag 26 oktober: Vrijwilligersdag Zeeland!

In de nieuwsbrief van juni vertelden we jullie al over de vrijwilligersdag die we organiseren op zaterdag 26 oktober in Middelburg. Het programma begint ondertussen langzaam maar zeker vorm te krijgen. We hebben een aantal populaire workshops van vorig jaar opnieuw opgenomen in het programma en er zijn ook een paar leuke nieuwkomers!

Nieuwe workshops

Wat bijvoorbeeld te denken van de workshop ‘Grenzen stellen’? Het is niet altijd makkelijk om vrijwilliger te zijn, je komt soms voor lastige dilemma’s te staan. Hoe sluit je goed aan bij de doelen en behoeften van de ander, zonder dat je daarbij je eigen grenzen uit het oog verliest? Op interactieve wijze wordt hier in deze workshop aandacht aan besteed.

Of ‘De kracht van herhaling’. Iedereen weet dat je beter leert lezen en schrijven door heel veel te herhalen. Zo slijpen nieuwe onderdelen in. Maar, ten onrechte, denken veel begeleiders dat herhaling saai is. In deze workshop leer je dat herhaling echt noodzaak is, en krijg je werkvormen aangereikt om op een leuke en zinvolle manier nieuwe lesstof te herhalen.

Ook voor vrijwilligers die vaak aan de balie zitten hebben we dit jaar een speciale workshop. Hierin gaan we met elkaar onderzoeken wat het nu eigenlijk betekent om als vrijwilliger aan een balie te werken. Het vraagt om een klantvriendelijke houding, dat weten we allemaal, maar wat wordt daar precies mee bedoeld en hoe doe je dat dan? En wie is nu eigenlijk je klant? Met welk gevoel wil je dat je klant weggaat en welk gevoel wil je zelf aan het gesprek overhouden? Allemaal vragen waarmee we in deze workshop aan de slag gaan.

Coördinatoren

Voor de coördinatoren bieden we net als vorig jaar in de ochtend een speciaal workshopprogramma. Zo kan je als coördinator meer leren over het begeleiden en betrokken houden van je vrijwilligers, of je kunt aan de slag met het vereenvoudigen van lastige teksten.

‘Interculturele Communicatie’ en ‘Spelen met Taal’ staan ook weer op het programma en verder zijn er tal van andere workshops over lesmaterialen, methodes en andere bijzonder interessante onderwerpen. Reden genoeg, als je vrijwilliger of coördinator bent, om je in te schrijven!

Plenair programma

De dag zal worden gestart met een plenaire lezing van Herman Pleij. Naast emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde - gespecialiseerd in de literatuur van de Middeleeuwen- is Herman Pleij ook auteur van een aantal boeken en af en toe tafelgast bij De Wereld Draait Door. Dat belooft een interessante start van de dag te worden!

Tijdens het middagprogramma maakt wethouder van der Reest bekend wie de 3 provinciale Zeeuwse TaalHelden zijn en natuurlijk is er tijd om na te praten bij de borrel.

Meer informatie

Wil je deze dag bijwonen? Meld je dan snel aan! Als je hier klikt vind je het programma, de workshopomschrijvingen en het registratieformulier. Voor vragen kun je terecht bij Geralda Otten via geraldaotten@lezenenschrijven.nl.