Voel je goed!

Voel je goed! is de combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen gezondheidsvaardigheden van een vrijwilliger. De aanpak is gericht op lager opgeleide volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van informatie.

Waarom Voel je goed!?

Voor laaggeletterden is het vaak lastig om informatie over gezonde voeding te kunnen vinden en begrijpen. Laat staan dat zij deze informatie kunnen beoordelen en toepassen in hun dagelijkse leven. Zeker als je bedenkt welke grote rol de (verleidelijke) eetomgeving daarbij speelt. Daardoor hebben zij grote kans op overgewicht en aandoeningen die daarvan het gevolg zijn.

Daar komt bij dat zorgverleners vaak niet vragen of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. En laaggeletterden schamen zich om het zelf te zeggen. Daardoor heeft de begeleiding van de huisarts, diëtist, etc. niet altijd het gewenste effect. Gezondheidsklachten verergeren, met alle gevolgen van dien.

Diëtist Jolande: “Ik denk dat de aanpak van laaggeletterdheid de oplossing is voor cliënten die al jaren bij me komen."

Hoe werkt het?

Een lokale projectleider promoot Voel je goed! lokaal, werft deelnemers en helpt anderen daarbij (diëtist, buurtsportcoach, praktijkondersteuner, sociaal cultureel werker, taaldocent, klantmanager, etc.). 

Een vrijwilligerscoördinator werft en schoolt vrijwilligers en koppelt groepjes van 4-6 deelnemers aan een getrainde vrijwilliger. De groepjes krijgen 20 wekelijkse lessen van drie uur in de buurt, die parallel lopen aan de consulten van de diëtist. 

Diëtisten geven als professional persoonlijke dieetadviezen in eenvoudige taal (eenmalig tijdens een les in de supermarkt). Zie verder Voel je goed! de film hier!
 

Deelnemer Hella: "Na 54 jaar durf ik eindelijk te zeggen dat ik me goed voel!"

Deelnemer Erma: “Ik hoef niet aan de medicijnen voor diabetes.”

Bewezen werkzame aanpak

Onderzoeks- en adviesbureau ResCon heeft in opdracht van Stichting Lezen & Schrijven in 2017/2018 onderzoek uitgevoerd naar het effect en proces van Voel je goed!. Op 18 april 2019 zijn de resultaten gepresenteerd. Voel je goed! werkt: deelnemers voelen zich na afloop gezonder en hebben een gezonder gewicht. 

Samenwerking

We werken in de uitvoering samen met de volgende pilotorganisaties:

 
 Plaats

  Diëtistenpraktijk

 Vrijwilligers- organisatie

 Ervaringsverhaal

 Den Haag

 Diëtist in Den Haag

 SHG Gezondheidscentra

 Taal aan Zee

 ervaringsverhaal

 Emmen

 LBG Diëtistenpraktijk

 Libra Dieetadvisering

 Taalpunt Emmen

 
 Hengelo

 Carintreggeland

 WIJkracht

 ervaringsverhaal

 Hoogeveen

 Move2Be

 Taalhuis Hoogeveen

 

 Rotterdam

 Diëtistenpraktijk HRC

 WMO Radar

 ervaringsverhaal 1

 ervaringsverhaal 2

 Zoetermeer

 Goudenhart

 Piëzo

 ervaringsverhaal

 ervaringsverhaal

 

Voel je goed! is ondertussen ook samen met meerdere partners geborgd en/of uitgerold naar: 

Alphen aan de Rijn, Amsterdam, Bergen op Zoom, Coevorden, Drachten, Delfzijl, Den Haag, Doetinchem, Emmen, Geldrop-Mierlo, Haarlemmermeer, Halderberge, Hengelo, Hilversum, Hoogeveen, Midden-Groningen, Nieuwkoop, Nijmegen, Oldambt, Oss, Oudenbosch, Pekela, Roosendaal, Rotterdam, Steenwijkerland, Stadskanaal, Utrecht, Veendam, Westerwolde, Zoetermeer.

Ook belangstelling? Neem contact op met de landelijk projectleider Voel je goed!: mariekewiebing@lezenenschrijven.nl.

De volgende partijen maken deel uit van de Voel je goed!-denktank, die zich buigt over borging en uitrol:

Inhoud lessen

De lessen gaan over gezond eten en voldoende bewegen, gebaseerd op de Schijf van Vijf en de Beweegrichtlijn. Omdat Voel je goed! is gericht op gedragsverandering, komen ook motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de verleidelijke eetomgeving aan de orde. Verder wordt stilgestaan bij eten en bewegen met je kinderen, culturele aspecten, communicatie met de diëtist en huisarts en vervolglessen in taal en/of rekenen.

Het lesmateriaal is ontwikkeld samen met het Voedingscentrum, Kenniscentrum Sport, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Diëtist in Den Haag, Diëtistenpraktijk HRC, Carintreggeland, Stichting Lezen & Schrijven en vier ervaringsdeskundige Taalambassadeurs van Stichting ABC.

Nieuwsbrieven

Een keer per halfjaar verschijnt de nieuwsbrief Voel je goed! met daarin het laatste nieuws. Lees hieronder de laatst verschenen nieuwsbrieven.

Ook de Nieuwsbrief ontvangen? Geef het door aan de landelijk projectleider Voel je goed!: mariekewiebing@lezenenschrijven.nl.

Over Voel je goed!

Voel je goed! is onderdeel van Taal voor het Leven en daarmee ook onderdeel van vierjarig kabinetsprogramma (2016-2019) Tel mee met Taal. Hierin staan het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid centraal rond thema’s gezin, gezondheid en werk. De ministeries van OCW, SZW en VWS werken hierin samen.

Voel je goed! is een project van Stichting Lezen & Schrijven, mede mogelijk gemaakt door FNO, Lidl, Achmea, Ipskamp Printing en Fonds Taal maakt gezonder.

Meer weten?

Neem contact op met:
Marieke Wiebing, landelijk projectleider Voel je goed!
mariekewiebing@lezenenschrijven.nl | 06-502 08 138