Materialenwijzer

De Materialenwijzer helpt vrijwilligers geschikt lesmateriaal voor hun deelnemers te selecteren. De wijzer bevat materiaal voor de basisvaardigheden taal, digitale vaardigheden en rekenen op verschillende niveaus.

Zoektips voor vrijwilligers

  1. Download de Materialenwijzer (pdf) via de knop hierboven. Je kunt de pdf ook printen.
  2. Kies de vaardigheid die je deelnemer gaat oefenen: taal of digitale vaardigheden of rekenen.
  3. Kijk bij het niveau van de deelnemer: daar staat leermateriaal. Dit materiaal is het beste dat momenteel beschikbaar is voor vrijwilligerslessen op dit specifieke niveau. Weet je niet welk niveau je deelnemer heeft? Vraag het aan je coördinator. Als deze je niet kan informeren, vraag dan of een intake kan worden georganiseerd.
  4. Wil je meer weten over het materiaal? Klik dan op de titel: je krijgt een beschrijving te zien van het materiaal.
  5. Wil je weten hoe je het materiaal moet gebruiken? Klik dan op het icoontje (i).

Alle leermaterialen in de Materialenwijzer zijn in te zien in bibliotheken en Taalhuizen. Ook veel andere lespunten hebben dit materiaal in huis. Vraag de coördinator van je eigen organisatie naar het materiaal als het niet aanwezig is: hij weet waar het besteld kan worden.

Adviescollectie basisvaardigheden

De Adviescollectie basisvaardigheden is een aanvulling op de Materialenwijzer en bevat een brede selectie materialen rond basisvaardigheden: naslagwerken voor vrijwilligers, leesboekjes voor deelnemers, en leermateriaal waarmee deelnemers onder begeleiding, maar ook zelfstandig kunnen werken. Hiermee kun je advies krijgen over welk materiaal je goed kunt inzetten bij deelnemersbegeleiding en over materialen waarmee de deelnemer zelf aan de slag kan. Met de Materialenwijzer en de Adviescollectie hebben bibliotheken en (digi)Taalhuizen een overzicht van instrumenten voor zowel vrijwilligers als deelnemers.

Totstandkoming

De Koninklijke Bibliotheek en Stichting Lezen & Schrijven ontwikkelen de Materialenwijzer in nauwe samenwerking met NBD Biblion, Het Begint met Taal, formele en non-formele taalaanbieders, bibliotheken en provinciale ondersteuningsinstellingen. Dit is de eerste versie van de Materialenwijzer.